Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

MASIVNÍ INTRAKARDIÁLNÍ TROMBÓZA JAKO PROJEV HEPARINEM INDUKOVANÉ TROMBOCYTOPENIE II. TYPU PO LÉČBĚ NADROPARINEM PO KARDIOCHIRURGICKÉ OPERACI

I. Holotňáková, P. Branny, R. Nevřalová , L. Škňouřil, M. Bílka, R. Jochymek, J. Fismol (Třinec)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Poster - lékařský, XX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Heparinem indukovaná trombocytopenie II typu (HIT II) je nejzávažnější komplikace léčby heparinem. Protilátky vznikají po podání heparinu a účinkují jen za jeho přítomnosti. Jsou namířený proti destičkovému faktoru 4(PF4). HIT II může být doprovázená tvorbou žilní či arteriální trombózy. V typických případech dochází k poklesu trombocytů proti výchozí hodnotě o 30-50% na 5.-12. den po zahájení léčby heparinem.
Popis případu: Dokumentujeme případ HIT II s masívní intrakardiální trombózou levé síně u 68 letého pacienta po kardiochirurgické operaci-implantace valv. mitralis a valv. aortalis-(obě bioprotézy) pro významné porevmatické stenózy. Peroperační průběh byl bez komplikací. Pooperačně paroxyzmy fibrilace síní. 3. pooperační den TIA s lehkou levostrannou hemiparezou. 6.pooperační den synkopa bez známek recidivy CMP. 7. den v laboratoři zaznamenán výrazný pokles trombocytů ze 140 na 60tis/ul. za 24hodin. Byla vyloučená pseudotrombocytopenie a vysloveno podezření na HIT. (peroperačně heparin a od 1. dne Fraxiparine-nadroparin s.c. z indikace implantace dvou bioprotéz). Fraxiparine vysazen, odebrány testy na HIT (heparinem indukovaná agregace trombocytů a stanovení protilátek proti komplexu heparin PF4- s prokázanou pozitivitou). Po dohodě s hematologem nasazen fondaparinux (Arixtra) s kortikoidy. Po úpravě léčby pozvolný vzestup trombocytů. Při vzestupu nad 100tis/ul zahájená léčba warfarinem. Souběžně provedené jícnové echo prokázalo masívní trombózu levé síně. Při výše uvedené terapii s odstupem 4 týdnů provedeno kontrolní jícnové echo s vymizením intrakardiální trombózy.
Závěr: Naše kazuistika prezentuje nečetnou, potenciálně fatální komplikaci léčby nízkomolekulárním heparinem- nadroparinem po kardiochirurgickém výkonu. Dokumentujeme úspěšnou léčbu fondaparinuxem. Součastí posteru bude obrazová dokumentace (TEE).