Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VYUŽITÍ PEROPERAČNÍ JÍCNOVÉ ECHOKARDIOGRAFIE KARDIOANESTEZIOLOGY V ČESKÉ REPUBLICE

J. Kunstýř, M. Dobiáš, M. Lipš, J. Šoupal, S. Romaniv, M. Balík (Praha)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Poster - lékařský, XX. výroční sjezd ČKS

V řadě vyspělých zemí je peroperační jícnová echokardiografie (TEE) během kardiochirurgických výkonů zcela či z větší části zajišťována anesteziology a kardiolog bývá konzultován pouze vyjímečně.

Cíl: Úkolem práce bylo zjistit, v jakých indikacích je peroperační TEE u nás používána a v jakém rozsahu se na tomto procesu podílejí kardioanesteziologové.
Soubor a Metodika: Autoři zaslali vedoucím kardioanesteziologům dvanácti českých a moravských kardiochirurgických center pro dospělé elektronický dotazník, který se ze všech pracovišť vrátil vyplněný. Získaná data byla zpracována metodami deskriptivní statistiky ze statistického softwaru SPSS 13.0.
Výsledky: TEE je dostupná ve všech centrech 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Jen malá část kardioanesteziologů (13 %) prošla procesem akreditace v TEE. Proto na většině pracovišť (67 %) provádějí peroperační TEE pouze kardiologové. Nejvíce je TEE používána u záchovných operací chlopní (100 % pracovišť) a při všech korekcích zkratových vad (83 % pracovišť). Již méně je toto vyšetření používáno jako nástroj při rozhodování o inotropní podpoře před odpojováním od mimotělního oběhu (58 % pracovišť), či u operací pacientů s dysfunkcí levé komory (8 % pracovišť). Nedostatek erudovaných lékařů nebo nedostatečné technické vybavení jsou nejčastější důvody, proč anesteziologové rutinně peroperační TEE neprovádějí. Naprostá většina respondentů (92 % kolegů) má zájem o vzdělávání v echodiagnostice.
Závěr: Národní dotazníkový průzkum ukázal, že TEE je dostupná na všech kardiochirurgiích v České republice, ale na většině pracovišť jí provádějí pouze kardiologové. Anesteziologů, způsobilých provádět toto vyšetření je stále velmi málo. Vznik národního systému vzdělávání anesteziologů v TEE garantovaný odbornými společnostmi je tak velmi žádoucí.