Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

TROMBUS VE FORAMEN OVALE PATENS PŘI SUBMASÍVNÍ PLICNÍ EMBOLII- KAZUISTIKA

J. Hlas, P. Šimek, H. Mischková, M. Holub, Z. Klimsa (Jihlava)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Trombus zaklíněný ve foramen ovale patens (FOP) patří k poměrně vzácným echokardiografickým nálezům při plicní embolii. Klíčové je jednak stanovení správné a včasné diagnozy, dále pak rozhodnutí o managementu terapie- systémová trombolýza versus embolektomie. V našem případě byla zvolena cesta chirurgická..

 

Popis případu: 42-letý doposud zdravý pacient s dvoutýdenní anamnezou bolestí pravé dolní končetiny byl přijat pro námahovou dušnost, v posledních 24 hodinách progredující. Pomocí CT angio plic byla verifikována oboustranná submasívní plicní embolie, jako zdroj embolizace diagnostikována subakutní femoropopliteální tromboza PDK. Pacient hemodynamicky stabilní, transthorakální echokardiografie bez průkazu akutního cor pulmonale, leč s nálezem útvaru v pravé i levé srdeční síni. Doplněným transesofageálním echem vysloveno podezření na sedlovitý trombus zaklíněný ve foramen ovale patens, vlající do obou srdečních síní. S ohledem na vysoké riziko paradoxní embolizace do systémového oběhu byl pacient v hemodynamicky stabilním stavu transferován na vyšší pracoviště s kardiochirurgickým zázemím (VFN Praha), kde se podrobil plicní embolektomii a trombektomii obou síní se suturou FOP (operace v mimotělním oběhu). Po nekomplikovaném pooperačním průběhu propuštěn ve stabilizovaném stavu do ambulantní péče.

Závěr: Trombus ve foramen ovale patens představuje méně častou komplikaci trombembolické nemoci, nebezpečnou především potenciální paradoxní embolizací do systémového oběhu se všemi svými důsledky. Klíčovou a nezastupitelnou roli v diagnostice nitrosrdečních embolů u TEN hraje echokardiografie(TTE, TEE), v terapii pak rozvaha systémové trombolýzy a embolektomie  -s ohledem na nález a hemodynamický stav pacienta.

 

Kazuistika bude doplněna o obrazovou dokumentaci (CT, TTE, TEE)