Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

INCIDENCE KARDIOINHIBIČNÍ SYNKOPY V LABORATOŘI FUNKČNÍ DIAGNOSTIKY ODDĚLENÍ KARDIOVASKULÁRNÍHO FN OSTRAVA VE 2-LETÉM OBDOBÍ (2010-2011)

E. Kufová, Z. Hrabovská (Ostrava)
Tématický okruh: Varia
Typ: Poster - lékařský, XX. výroční sjezd ČKS

Úvod a cíl: Ve 2-letém období 2010-2011 byl analyzován soubor pacientů odeslaných do naší laboratoře funkční diagnostiky k provedení head-up tilt testu (dále HUTT) z důvodu došetřování synkopy či presynkopálních stavů nejasné etiologie. Cílem bylo zjistit incidenci vazovagální synkopy a jejích jednotlivých typů se zaměřením na incidenci synkopy kardioinhibiční.

Soubor a metodika: Vyšetření bylo provedeno u všech, t.j. 268 pacientů odeslaných na naše pracoviště s požadavkem provedení HUTT. Po úvodní klidové horizontální prevertikalizační fázi v délce 5 minut byl pacient nakloněn s úhlem náklonu vertikalizačního stolu 60°. Bylo preferováno provádění pasivní fáze polohového testu, aktivní fáze byla prováděna pouze na cílený požadavek odesílajícího lékaře. Test byl ukončen vyvoláním vazovagální synkopy či presynkopálního stavu provázeného pozitivní smíšenou, kardioinhibiční či vazodepresorickou odpovědí na HUTT nebo uplynutím doby 45 minut. Pokud byl test ukončen z jiných důvodů, byli pacienti vyřazeni. Konečný soubor obsahoval 262 hodnocených HUTT.
Výsledky: Výskyt jednotlivých typů odpovědi na HUTT byl následující: u žen z celkového počtu 171 HUTT bylo 126 (73,7%) negativních, 27 (15,8%) vazodepresorických, 13 (7,6%) smíšených a 5 (2,9%) kardioinhibičních odpovědí. U mužů z celkového počtu 91 HUTT bylo 82 (90,1% ) negativních, 5 (5,5%) vazodepresorických, 1 (1,1%) smíšených a 3 (3,3%) kardioinhibičních odpovědí.
Závěr: Kardioinhibiční synkopa byla vyvolána celkem v 8 případech (3,1% všech dokončených HUTT). Ve všech 8 případech se jednalo o typ 2B s asystolií 3s a více. Pouze v 1 případě bylo nutno implantovat trvalý kardiostimulátor typu DDD. Jednalo se o 71-letou pacientku, u níž v průběhu HUTT došlo ke vzniku protrahované asystolie o délce 25s provázené synkopou s pomočením. Ve zbývajících 7 případech bylo postupováno konzervativně.