Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ROLE SILDENAFILU V LÉČBĚ AKUTNÍHO SELHÁNÍ PRAVÉ KOMORY PO TRANSPLANTACI SRDCE: NAŠE ZKUŠENOSTI U PRVNÍCH 13 PACIENTŮ

H. Bedáňová, M. Orban, J. Ondrášek, P. Němec, J. Krejčí, P. Hude (Brno)
Tématický okruh: Transplantace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVIII. výroční sjezd ČKS

Cíl: Akutní selhání pravé komory (PK) v důsledku plicní hypertenze (PH) je jednou z nejobávanějších komplikací do transplantaci srdce (TS). Optimální léčba této komplikace zůstává stále předmětem diskuse. Cílem naší práce bylo ověřit vliv sildenafilu na plicní cirkulaci u pacient s PH po TS.

Soubor a metodika: Třinácti pacientům (10 mužů, 3 ženy) s potransplantačním selháváním PK a PH byl přidán ke konvenční terapii NO a alprostadilem sildenafil v dávce 1-2mg/kg. Kromě hemodynamických měření byl efekt léčby sildenafilem (regrese dilatace a dysfunkce PK a trikuspidální regurgitace-TR) sledován transtorakálním echokardiografickým vyšetřením. Léčba sildenafilem byla ukončena postupným snižováním dávek 3 dny po signifikantním ústupu TR. Všichni pacienti měli provedenu pravostrannou katetrizaci nejdéle 3 měsíce před transplantací a splňovali (po testu s alprostadilem) kriteria našeho pracoviště k zařazení na listinu čekatelů (plicní vaskulární rezistence <=3,5WU). 

Výsledky: Předoperační hemodynamické parametry prokázaly průměrný střední tlak v plicnici 47±7,8mmHg, srdeční výdej 2,9±0,4l/min., transpulmonární gradient (TPG) 19±4,2mmHg a plicní vaskulární resistenci (PVR) 7±1,4WU. Během 24-72 hodin po nasazení sildenafilu došlo u všech pacientů ke zlepšení funkce PK, TPG poklesl z 19 a 11mmHg a PVR poklesla ze 7 na 2,5WU. TR se zlepšila z průměrných 2,8st. na 1,2st. během prvního týdne po transplantaci a zůstala minimální v době propuštění domů. Nebyl pozorován vliv na krevní tlak ani žádný jiný negativní vedlejší účinek léčby sildenafilem.

Závěr: Prokázali jsme pozitivní efekt léčby sildenafilem na pravostranné srdeční selhávání v časném potransplantačním období.