Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

SILDENAFIL A SRDEČNÍ TRANSPLANTACE U DĚTÍ

M. Ošmerová, P. Malík , P. Němec, J. Nečas (Brno)
Tématický okruh: Transplantace
Typ: Poster - lékařský, XVIII. výroční sjezd ČKS

Cíl: Využití sildenafilu (PDE-5 inhibitor) k testům reaktivity plicního cévního řečiště a v pooperační péči dětských kandidátů ortotopické transplantace srdce(OTS).

Soubor a metodika: Kazuistiky dvou dětí (věk 4 a 11 let) s kardiomyopatií s vysokou plicní hypertenzí. PVRI ›6W.U.xm2 je kontraindikací OTS. Reaktivitu plicního řečiště u dětí před OTS jsme testovali alprostadilem. U 2 dětí přetrvávala vysoká plicní hypertenze po podání alprostadilu do 150ng/kg/min. U obou dětí jsme zahájili léčbu sildenafilem ve stoupající dávce do 2-2,5 mg /kg/den. Následný test alprostadilem prokázal u obou dětí léčených sildenafilem pokles PVRI‹6W.U.xm2. U obou dětí jsme doporučili OTS.Sildenafil jsme podávali i perioperačně a v časném pooperačním období.

Výsledky: Obě děti s kardiomyopatií s vysokou pl.hypertenzí,u kterých jsme podávali sildenafil,podstoupily úspěšně ortotopickou transplantaci srdce. Léčbu sildenafilem obě děti dobře tolerovaly.

Závěr: Hemodynamická vyšetření prokázala příznivý vliv sildenafilu na reaktivitu plicního cévního řečiště u dvou dětí s kardiomyopatií s vysokou plicní hypertenzí. Výsledky našeho sdělení jsou limitované dosud ojedinělými zkušenostmi s podáváním sildenafilu u dětí před a po srdeční transplantaci.