Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

AORTO-LEVOKOMOROVÝ TUNEL JAKO VZÁCNÁ PŘÍČINA VÝZNAMNÉ AORTÁLNÍ REGURGITACE

M. Troubil, V. Lonský, P. Šantavý (Olomouc)
Tématický okruh: Vrozené vady
Typ: Poster - lékařský, XVIII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Aorto-levokomorový tunel (ALKT) je vrozená komunikace spojující ascendentní aortu s dutinou levé komory. Jeho incidence je velmi nízká a odhaduje se na 0,5 % fetálních srdečních malformací. Klinicky se většinou projeví v prvním roce života srdečním selháním, ve vyjjímečných případech je diagnostikován až v dospělosti.
Popis případu: V kasuistice uvádíme případ 30-ti letého muže, který byl v dětství operován pro otevřenou Botallovu dučej. Byl přijat na naší kliniku k plánované Bentallově operaci s diagnosou významné aortální regurgitace na dvoucípé aortální chlopni s aneurysmatem kořene aorty. Při vstupním echokardiografickém vyšetření jsme zjistili patologickou aorto-ventrikulární komunikaci mezi ascendentní aortou a levou komorou. Diferenciálně diagnosticky jsme zvažovali chronickou perivalvulární abscesovou dutinu a ALKT, vzhledem k echokardiografickému obrazu a negativní anamnéze pro infekční endokarditidu jsme se přiklonili k diagnose ALKT. Tunel začínal v aortě nad sinotubulární junkcí v oblasti nad komisurou pravého a levého koronárního cípu procházel basálním interventrikulární septem a ústil pod aortální chlopní. Levá komora byla dilatovaná (LVEDd/S 73/51 mm) s ejekční frakcí 50 % a aortální regurgitace hemodynamicky významná (ERO 0,6 cm2, RV 73 ml, PHT 320 msec, holodiastolický reverzní tok v descendentní aortě). Peroperačně byla potvrzena diagnoza  ALKT a byl proveden jeho operační uzávěr se zachováním chlopně. Pacient byl po nekomplikován průběhu propuštěn po 7 dnech domů.
Závěr: V rámci diferenciální diagnostiky aortální regurgitace je třeba myslet i na možnost ALKT. V tomto případě byla aortální regurgitace přes ALKT zaměněna za regurgitaci při dilataci kořene aorty. Na místo plánované Bentallovy operace bylo tedy možné provést uzávěr ALKT se zachováním nativní aortální chlopně.