Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ŠIROKOKOMPLEXOVÁ TACHYKARDIE U NEMOCNÉHO PO INFARKTU MYOKARDU – JE VŽDY INDIKOVÁNA IMPLANTACE ICD?

E. Borišincová, P. Peichl, R. Čihák, J. Kautzner (Praha)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Poster - lékařský, XVI. arytmologické sympozium

Úvod: U pacientů se strukturálním onemocněním srdce má širokokomplexová tachykardie téměř vždy komorový původ, výjimečně však může jednat o supraventrikulární tachykardie s aberací vedení, preexistující raménkovou blokádou či antidromní AV reentry tachykardie.V naší kazuistice popisujeme situaci, kdy chybné určení původu širokokomplexové tachykardie vedlo k nesprávné implantaci kardioverteru-defibrilátoru (ICD) a neadekvátním terapiím přístroje.

Popis případu: Referujeme 44letého pacienta s trombofilním stavem, který v minulosti prodělal transmurální infarkt myokardu spodní stěny. U nemocného byla provedena kompletní revaskularizace a echokardiograficky byla popsána pouze lehce omezená systolická funkce levé komory. Tři roky po příhodě byly zachyceny běhy širokokomplexové tachykardie a ve spádovém kardiocentru byl pacientovi implantován ICD. O rok později byl pro arytmickou bouři referován do našeho kardiocentra k nefarmakologické léčbě. V paměti přístroje byla zachycena jedna epizoda arytmie v zóně fibrilace komor a 9 epizod v zóně komorové tachykardie. Dle anamnézy měl pacient paroxysmy přibližně 15minutových palpitací již od 7 let věku a arytmie končily náhle po ekvivalentu vagového manévru. Elektrofyziologickým vyšetřením nebyla vyvolatelná žádná komorová tachykardie, byla však prokázána akcesorní dráha Mahaimova typu a vyvolána tomu odpovídající antidromní AV reentry tachykardie. Přídatná dráha byla úspěšně odstraněna katetrizační ablací. Při dalším sledování byl pacient bez potíží a v paměti přístroje nebyly zaznamenané žádné arytmie.

Závěr: U mladších nemocných se strukturálním onemocněním srdce a širokokomplexovou tachykardií by měla být zvažována možnost supraventrikulárního původu arytmie, a to především v případě, kdy anamnéza palpitací předcházela vzniku srdečního onemocnění. Nesprávná diagnóza může mít pro pacienta závažné důsledky.