Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

INICIÁLNÍ ZKUŠENOST S NOVÝM MAPOVACÍM A ABLAČNÍM SYSTÉMEM AFFERA Z POHLEDU TECHNIKA

V. Nejedlo (Praha)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - technik, XVI. arytmologické sympozium

Úvod

Systém Affera je nově vyvinutá ablační a mapovací elektrofyziologická platforma využívající sférický řiditelný katetr (Sphere9) o průměru 9mm. Katetr obsahuje 9 mikroelektrod a 9 teplotních senzorů a je určen k mapování srdečních arytmií a zároveň k provedení teplotně řízené radiofrekvenční ablace. Platforma dále zahrnuje mapovací systém a ablační generátor s pumpou k chlazení katetru. Cílem práce je shrnout iniciální zkušenosti s použitím nové platformy pohledem technika.

Soubor a metody

Systém byl použit u 8 pacientů (věk 67±7let) indikovaných ke katetrizační ablaci fibrilace či flutteru síní. S výjimkou jednoho výkonu byly zákroky provedeny v celkové anestezii. Na začátku výkonu byla pomocí katetru Sphere9 vytvořena voltážová mapa levé či pravé srdeční síně. Poté byla aplikací radiofrekvenční energie tímto katetrem provedena izolace ipsilaterálních plicních žil. V případě pravo či levosíňového flutteru síní byla provedena linie na trikuspidálním nebo mitrálním isthmu. Srdeční oddíly byly poté remapovány k zobrazení provedených linií.

Výsledky

Plicní žíly byly u všech pacientů izolovány úspěšně. Délka jednotlivých aplikací byla 2-5s, průměrný počet aplikací k dosažení izolace všech plicních žil byl 38±7. V jednom případě bylo pro abnormální anatomii k dokončení izolace levostranných žil nutno použít konvenční 4mm katetr. Systém byl velmi účinný při tvorbě lineárních lézí na kavotrikuspidálním a mitrálním isthmu. K tvorbě kompletního bloku vedení bylo třeba průměrně 4,5±1,7 aplikací (5s). Nezaznamenali jsme žádné komplikace akutně během výkonu, ani při 1 měsíčním sledování.

Závěr

Systém společnosti Affera je nadějnou platformou pro provádění katetrizačních ablací srdečních arytmií. Z klinického hlediska má potenciál výrazně omezit počet aplikací a zkrátit celkovou dobu výkonu. Je třeba dalších studií k ověření účinnosti a bezpečnosti systému.