Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

DIASTOLICKÁ DYSFUNKCE LEVÉ KOMORY U PACIENTŮ S VYSOKOPRŮTOKOVÝM DIALYZAČNÍM ZKRATEM

A. Valeriánová, L. Kovářová, Z. Hrušková, V. Bednářová, V. Tuka, P. Trachta, J. Malík (Praha)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Ústní sdělení - lékařské, Echodny 2018

Úvod:
Diastolická dysfunkce levé komory je u pacientů v chronickém dialyzačním programu častým nálezem. Je spojena zejména s přítomností hypertrofie levé komory, která je u pacientů s terminálním renálním selháním důsledkem hypertenze, opakovaného přetížení tekutinami, ale také hyperkinetické cirkulace, na které se může podílet přítomnost dialyzačního arteriovenózního zkratu. Cílem této studie bylo zjistit, jaký je podíl hyperkinetické cirkulace na diastolické dysfunkci u pacientů s vysokoprůtokovým dialyzačním zkratem.
Metody:
U skupiny pacientů s ESRD s vysokoprůtokovým dialyzačním zkratem bylo provedeno echokardiografické vyšetření před bandáží a 6 týdnů po bandáži zkratu, zaměřené na hodnocení diastolické funkce levé komory. Sonograficky byl také měřen průtok zkratem. Zařazeni byli pacienti se sinusovým rytmem a ejekční frakcí levé komory nad 50 %. Diastolická dysfunkce levé komory byla hodnocena podle nových doporučení z roku 2016.
Výsledky:
Do studie bylo zařazeno 15 pacientů, kteří podstoupili bandáž dialyzačního zkratu vedoucí k významnému poklesu průtoku zkratem a srdečního indexu. Vstupně byla diastolická dysfunkce přítomna u 13 pacientů (87 %); po snížení průtoku zkratem již pouze u 8 pacientů (53 %). Po snížení průtoku došlo ke zlepšení diastolické funkce (p=0.02). Signifikantně se snížila vrcholová rychlost vlny E (z 1,02 ± 0,72 cm/s na 0,78 ± 0,24 cm/s; p=0,0001), rychlost pohybu mitrálního anulu e‘ (septálně) (z 0,08 ± 0,03 na 0,06 ± 0,03 cm/s; p=0,01) a vrcholová rychlost jetu trikuspidální regurgitace (z 3,2 ± 0,4 na 2,7 ± 0,6 m/s; p=0,03).
Závěr:
Diastolická dysfunkce levé komory je u dialyzovaných pacientů častá, jedním z možných mechanismů je i přítomnost hyperkinetické cirkulace při vysokoprůtokovém dialyzačním zkratu. Snížení průtoku zkratem může vést ke zlepšení diastolické funkce u těchto pacientů.