Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

BENTALLOVA OPERACE - VÝSLEDKY A RIZIKA KOMPLIKACÍ

E. Koudelková, T. Marek, B. Janek, I. Skalský, J. Pirk (Praha)
Tématický okruh: Chlopenní vady
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIX. výroční sjezd ČKS
Sdělení navržené do bloku Asociace/PS/OS: PS Chlopenní a vrozené srdeční vady v dospělosti

   Bentallova operace významně zlepšuje prognózu nemocných s Marfanovým syndromem, ale i u nemocných s bikuspidální aortální chlopní s významnou dilatací ascendentní aorty ohrožených rizikem disekce či ruptury aorty. Cílem  sdělení bylo zhodnotit hospitalizační mortalitu, výskyt komplikací, příčiny a výsledky reoperací po Bentallově operaci provedené v posledních 5 letech v IKEM.

    Prezentujeme výsledky Bentallovy operace u 102 nemocných operovaných v  letech 2006-2010 v IKEM -  jednalo se o 76 elektivních výkonů a 26 urgentních operací pro disekci typu A.

   Hospitalizační mortalita u elektivních operací byla 2,6% a v posledních 10 letech stále klesá a je srovnatelná s operační mortalitou izolovaných náhrad aortální chlopně. U urgentních operací pro disekci typu A  zůstává stále vysoká hospitalizační mortalita (19,2%), časté jsou také reoperace- u 25% urgentních operací oproti 5,3% reoperací po elektivních výkonech. Nejčastější příčinou reoperací ( u 46% všech reoperací) je vznik zvětšujícího se pseudoaneurysmatu ascendentní aorty. Závažné jsou také infekční komplikace postihující perigraftový prostor. Ischemické komplikace v souvislosti s reimplantací koronárních tepen se vyskytly u 2,9%, CMP s trvalými náslekdy u 3,9% operovaných.

   Výsledky elektivní Bentallovy operace jsou příznivé. Při indikacích této operace je však důležité nepodcenit dilataci ascendentní aorty a předejít tak vzniku disekce aorty, která vyžaduje urgentní operaci se stále vysokou hospitalizační mortalitou a vysokým výskytem komplikací s nutností reoperace.