Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

BENTALLOVA OPERACE U AKUTNÍ DISEKCE TYPU A - VÝSLEDKY A POZDNÍ KOMPLIKACE

E. Koudelková, T. Marek, I. Skalský, J. Pirk (Praha)
Tématický okruh: Chlopenní vady
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XX. výroční sjezd ČKS
Sdělení navržené do bloku Asociace/PS/OS: PS Chlopenní a vrozené srdeční vady v dospělosti

  Bentallova operace je jedním z možných řešení akutní disekce typu A s postižením aortální chlopně. Cílem sdělení bylo retrospektivně zhodnotit hospitalizační mortalitu, výskyt komplikací a výsledky reoperací po urgentní Bentallově operaci v posledních 10 letech v IKEM.

   Prezentujeme výsledky u 42 nemocných indikovaných k urgentní Bentallově operaci pro akutní disekci typu A v letech 2001-2010, které srovnáváme s výsledky u 182 nemocných s elektivní Bentallovou operací ve stejném období.

   Hospitalizační mortalita urgentních výkonů zůstává stále vysoká (11,9% u primooperací a 18,6% u všech urgentních operací disekce typu A včetně reoperací po předchozích výkonech na aortální chlopni a/nebo ascendentní aortě) na rozdíl od stále klesající hospitalizační mortality elektivní Bentallovy operace, která v posledních 5 letech dosahuje v IKEM 2,6%. U 23% nemocných po urgentní Bentallově operaci byla nutná reoperace. Naproti tomu u elektivních výkonů byla frekvence reoperací za sledované období jen 5,3%. I u urgentních výkonů  počet reoperací se zlepšující se operační technikou stále klesá. Při srovnání období 2001-2005 s obdobím 2006-2010 klesl počet reoperací po Bentallově operaci pro akutní disekci typu A na polovinu. Nejčastější příčinou reoperací byl vznik zvětšujícího se pseudoaneurysmatu ascendentní aorty. Závažné jsou také infekční komplikace postihující perigraftový prostor v oblasti ascendentní aorty. Ischemické komplikace v souvislosti s reimplantací koronárních tepen se vyskytly u 2,9% operovaných,

   Přes pokroky v diagnostice a operační technice zůstává urgentní Bentallova operace pro akutní disekci typu A rizikovým výkonem se stále vysokou hospitalizační mortalitou, Pozitivním nálezem je pokles reoperací i přesto, že přibývá výkonů i na oblouku aorty a stoupá věk operovaných.