Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KOMBINACE ZÁTĚŽOVÉHO SPECT MYOKARDU A KORONÁRNÍHO KALCIOVÉHO SKÓRE V DIAGNOSTICE ICHS U PACIENTŮ S DILATOVANOU LEVOU KOMOROU

M. Budíková, M. Kamínek, I. Metelková, L. Henzlová, E. Buriánková, R. Formánek, E. Sovová, J. Ostřanský, M. Hutyra , T. Skála (Olomouc)
Tématický okruh: Nukleární kardiologie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XX. výroční sjezd ČKS
Sdělení navržené do bloku Asociace/PS/OS: PS Nukleární kardiologie

Cíl: Ověřit přesnost zátěžového SPECT myokardu v diagnostice ischemické resp. dilatační kardiomyopatie a posoudit přínos CT měření kalciového skóre v této indikaci.
Metodika: Retrospektivní analýza souboru pacientů, kteří byli odeslání na zátěžové SPECT vyšetření pro suspektní ICHS a jejichž nález byl následně ověřen koronarograficky (pacienti se známou ICHS nebyli do souboru zařazeni). Kvantifikovány byly rozsah ischemického  myokardu (konverzí sumačního rozdílového skóre na % postižení levé komory),  end-diastolické a end-systolické objemy (EDV/ESV) a ejekční frakce levé komory. Z celkem 511 ověřených pacientů mělo 81 nález významné dilatace levé komory (EDV ≥ 160 ml u mužů resp.  ≥ 110 ml u žen): 59 mužů a 22 žen, průměrný věk 60 ± 12 let, 34 mělo diabetes mellitus. U vybraných pacientů bylo provedeno CT měření kalciového skóre.
Výsledky: Koronarograficky významné stenózy byly prokázány u 54 pacientů, z nichž 41 mělo pomocí SPECT prokázánu reverzibilní poruchu perfuze (≥ 5% ischemického myokardu). Nevýznamná zúžení nebo hladké tepny mělo 27 vyšetřených, z nichž 21 nemělo pomocí SPECT prokázán významný reverzibilní defekt (<5% ischemického myokardu). Senzitivita, specificita, pozitivní prediktivní hodnota (PPV) a negativní prediktivní hodnota (NPV) samotného SPECT vyšetření byly 80%, 78%, 88% resp. 66%. Při využití CT kalciového skóre byl u šesti pacientů s normální perfuzí na SPECT a extenzivními kalcifikacemi (kalciové skóre > 1000) nález překlasifikován na pozitivní test a senzitivita a NPV kombinovaného SPECT/CT se poté upravily na 91% resp. 81% (P <0,05), aniž by došlo k významné změně specificity a PPV (78% resp. 89%).
Závěr: Kombinace perfuzního SPECT a koronárního kalciového skóre umožňuje zlepšení senzitivity a NPV v diagnostice koronární nemoci u pacientů s dilatovanou levou komorou.