Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

SPONTÁNNÍ KORONÁRNÍ DISEKCE – JEDNA Z PŘÍČIN INFARKTU MYOKARDU NEATEROGENÍ ETIOLOGIE – NARŮSTAJÍCÍ INCIDENCE V DOBĚ MOŽNOSTI RUTINNÍ OCT DIAGNOSTIKY, KLASIFIKACE, LÉČBA.

M. Rezek, O. Hlinomaz , J. Seménka , J. Sitar , M. Novák, L. Groch (Brno)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, 15. konference akutní kardiologie

Úvod: Spontánní koronární disekce je známá delší dobu, ale před rutinním používáním optické koherentní tomografie (OCT) byla diagnózou velmi raritní. Může být příčinou akutního koronárního syndromu včetně infarktu myokardu s ST elevacemi u mladších žen bez rizikových faktorů aterosklerózy a skutečná incidence této patologické jednotky není známa.
Soubor pacientů: v letech 2014-2017 jsme diagnózu spontánní koronární disekce stanovili u 17 žen ve věku 33-58 let s nízkým rizikovým profilem pro výskyt aterosklerózy. Všechny byly vyšetřovány pro bolesti na hrudi téměř vždy s pozitivitou troponinu. Vstupní diagnozy byly 3x STEMI a 12x NSTEMI, 1x byla klinická prezentace spojena s maligní arytmií a nutností resuscitace. Metodou volby u většiny pacientek byla konzervativní léčba – bez koronární intervence či aortokoronárního bypassu. U žádné z pacientek léčených konzervativně – celkem 13 – nedošlo v dalším průběhu ke komplikaci či vynucené koronární intervenci v druhé době. U žádné z pacientek nedošlo ke komplikaci spojené se samotnou diagnostickou metodou OCT. U většiny pacientek v našem souboru jsme provedli kontrolní koronarografické vyšetření včetně vyšetření OCT prokazující spontánní zhojení a normalizaci nálezu na věnčitých tepnách v krátkém čase ( 4-6 týdnů).
Závěr: Spontánní koronární disekce se při možnosti rutinního používání OCT diagnostikuje častěji než v minulosti. Stále však zůstává pravděpodobně poddiagnostikovaná. Vyskytuje se prakticky vždy u žen mladšího a středního věku. Klinický obraz a průběh může být vážný až fatální. Včasná diagnostika je pro pacientky zásadní, léčebná strategie je odlišná od běžných pacientů s akutním koronárním syndromem a metodou volby je konzervativní postup.