Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ZKUŠENOSTI S VYUŽITÍM DYNA CT PŘI KATETRIZAČNÍ ABLACI FIBRILACE SÍNÍ

Z. Marešová, J. Škoda, J. Petrů, L. Šedivá, F. Holý, Š. Královec, J. Brada, P. Neužil (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIX. výroční sjezd ČKS

Úvod: V současnosti před katetrizačním ablací fibrilace síní (FiS) standardně využíváme zobrazovacích technik, které nám poskytují nezbytné porozumění a orientaci v anatomii levé síně (LS), jež je předpokladem úšpěšného ablačního výkonu.
Soubor a metoda: Celkem u 83 pacientů (54 mužů a 29 žen) před plánovanou katetrizační ablací fibrilace síní jsme provedli rychlé 3D zobrazení levé síně s využitím systému angiografického CT systému s vysokofrekvenční rotací   (DynaCT Cardiac; Siemens AG) s pomocí kterého provádíme po kontrastním nástřiku levé síně okamžitou 3D rekonstrukci. Tímto dosahujeme větší shody všech důležitých anatomických bodů a navigace katetru ve srovnání s integrací běžného víceřádkového CT . Rekonstruovaný obraz integrujeme do systému CARTO a k navigaci využíváme magnetickou navigaci firmy Stereotaxis.
Výsledky: Soubor 83 pacientů jsme vyšetřovali podle 4 strategií nástřiku s následnou 3D rekonstrukcí : 1. u 17 pacientů nástřik do a.pulmonalis (PA) bez současné stimulace, 2. u 14 pacientů do PA za současné stimulace s rukama za hlavou, 3. u 26 pacientů do PA za současné stimulace s rukama podél těla/na břiše a 4. u 26 pacientů direktní nástřik do levé síně (LS) při současné stimulaci. Limitující bylo BMI pacienta nad 35, kdy došlo k významnému zhoršení kvality 3D rekonstrukce angiografického CT, oproti tomu BMI pod 25 nepřináší významně kvalitnější zobrazení. Srovnatelné výsledky přináší strategie 2. a 4., přičemž nevýhodou  nástřiku do PA s rukama za hlavou je určité zkreslení anatomických poměrů. S vyšší dávkou kontrastu získáváme kvalitnější zobrazení.
Závěr: Výhodou angiografického CT systému s vysokofrekvenční rotací (DynaCT Cardiac, Siemens AG) je zpřesnění mapování a současné zkrácení ablačního výkonu při katetrizační léčbě fibrilace síní. Neopominutelný je i větší komfort pro pacienta a zjednodušení managementu ablačních výkonů.