Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

CÍLENÁ TITRACE VERSUS STANDARDNÍ DÁVKA CLOPIDOGRELU U PACIENTŮ PO PERKUTÁNNÍ KORONÁRNÍ INTERVENCI S REZISTENCÍ NA CLOPIDOGREL. PILOTNÍ RANDOMIZOVANÁ STUDIE

P. Toušek, P. Paulů, P. Osmančík, V. Kočka, L. Lisa, T. Buděšínský, P. Widimský (Praha)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIX. výroční sjezd ČKS

Úvod:  Rezistence na clopidogrel u pacientů po perkutánní koronární intervenci (PCI) je spojena s vyšším rizikem kardiovaskulárního úmrtí a infarktu myokardu.  Navýšení dávky clopidogrelu na 150mg nevede k dostatečnému laboratornímu efektu ani ke zlepšení prognózy pacientů. Cílem této monocentrické randomizované studie bylo ověřit laboratorní efekt titrace clopidogrelu u rezistentních pacientů.

 

Metodika: Od května 2009 do července 2010 byl efekt clopidogrelu měřen testem VerifyNow P2Y12 u konsektivních pacientů 24-48 hodin po PCI.  Jako rezistentní byli označeni pacienti s PRU > 240. Pacienti byli randomizováni do skupiny A (titrace clopidogrelu se snahou dosáhnout účinných hodnot PRU) a do skupiny B (standardní  75 mg dávka clopidogrelu). Výsledné kontrolní měření u obou skupin bylo provedeno 30 dní po PCI a všichni pacienti měli 6-měsíční klinickou kontrolu.

 

Výsledky: Měření VerifyNow P2Y12 bylo provedeno u 378 pacientů, ze kterých bylo 134 (35%) identifikováno jako rezistentní na clopidogrel. Randomizováno bylo celkem 30 pacientů (průměrný věk 66 + 11) do skupiny A a 30 pacientů (68 + 10 let) do skupiny B. Hodnota PRU po výkonu se nelišila mezi oběma skupinami (301 vs 296; NS). U pacientů ve skupině A se podařilo titrací clopidogrelu dosáhnout účinných hodnot PRU u 26 (85%) pacientů, ve skupině B byl clopidogel účinný při výsledném kontrolním měření u 6 (20%) pacientů (p<0,01). K dosažení účinných hodnot bylo nutno ve skupině A použít dávku clopidogrelu vyšší než 150mg u 14 (46%) pacientů. Mezi oběma skupinami nebyl pozorován žádný rozdíl v klinických příhodách včetně krvácení v průběhu 6-měsíčního sledování.

 

Závěr:  Titrace dávky clopidogrelu na základě měření VerifyNow vede k dostačenému laboratornímu efektu léčby. Klinický efekt titrace clopidogrelu musí být ověřen ve velkých multicentrických randomizovaných studiích