Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VLIV RIZIKOVÝCH FAKTORŮ NA POOPERAČNÍ VÝSLEDKY SENIORŮ STARŠÍCH 80 LET

J. Balušík, M. Branny (Třinec)
Tématický okruh: Varia
Typ: Poster - lékařský, XIX. výroční sjezd ČKS

Cíl: Zhodnocení rizikových faktorů a jejich vlivu na hospitalizační mortalitu po kardiochirurgické operaci u seniorů starších než 80 let.
Metodika: Retrospektivní studie pacientů operovaných primárně pro symptomatickou závažnou aortální stenózu v Kardio­centru Nemocnice Podlesí v letech 2002–2010.
U nemocných byla provedena samostatná náhrada aortální chlopně nebo komplexní operace zahrnující kromě náhrady aortální chlopně také revaskularizaci myokardu, korekci atrioventrikulárních chlopní, případně MAZE.
V souboru nemocných byly sledovány jejich předoperační charkteristiky a pooperační parametry: mortalita, výskyt cévní mozkové příhody, závažného krvácení a perioperačního infarktu myokardu, funkční třída a gradienty na aortální chlopni před operací a po ní, délka hospitalizace, EuroSCORE.
Výsledky: Závažné komplikace mělo téměř 65 % pacientů. Průměrná doba hospitalizace byla 27 dnů.
Technický úspěch operace byl dosažen u 97 % pacientů.
Závěr: Kardiochirurgická operace je relativně bezpečná v selektované skupině seniorů starších než 80 let což dokazují četné práce autorů z různých pracovišť. Při výběrů kandidátů k operaci je kontraindikovaná více než třetina pacientů. Pooperační průběh se u seniorů vyznačuje četnými komplikacemi a dlouhou průměrnou dobou hospitalizace.