Cardio 365 - introductory page
not logged  
Change language:    

PAPILLÁRNÍ FIBROELASTOM SRDCE – MÉNĚ ZNÁMÁ PŘÍČINA EMBOLIZACE DO SYSTÉMOVÉHO OBĚHU?

M. Kolek (Ostrava)
Topic: Varia
Type: Poster - doctors, 19th CSC Annual Congress

Embolizace ze srdce a aorty jsou příčinou 15-30 % ischemických cévních mozkových příhod. Mezi možné zdroje systémové embolie patří primární nitrosrdeční nádory, jejichž incidence při pitevním nálezu je 0.001-0.3 %.

Papillární fibroelastom je třetí nejčastější srdeční nádor (7 %). Jeho velikost obvykle nedosahuje 1 cm. Tumor je nejčastěji lokalizován na povrchu chlopní, většinou je postižena aortální chlopeň (83 %). Nepůsobí poruchu funkce chlopně, ohrožuje však nemocného závažnými systémovými embolizacemi (do mozkových, koronárních tepen atd.). Nezávislým prediktorem úmrtí a nefatální embolizace je mobilita tumoru. Díky širokému rozšíření echokardiografie je nádor diagnostikován stále častěji. Vysokou senzitivitu má jícnová echokardiografie, uplatňuje se však také 3D echo, počítačová tomografie a magnetická rezonance. Indikací k operačnímu řešení (obvykle záchovná operace chlopně) je výskyt symptomů. Excize má být provedena také u nemocných podstupujících srdeční operaci z primárně jiného důvodu a u nemocných s vysoce mobilním a velkým asymptomatickým tumorem. U symptomatických nemocných, kteří nejsou operováni, je nezbytná dlouhodobá antikoagulační terapie.

Jsou prezentovány 2 případy papillárního fibroelastomu aortální chlopně, které se manifestovaly embolizační ischemickou cévní mozkovou příhodou, resp. recidivující tranzitorní ischemickou atakou. U obou nemocných byla provedena excize tumoru se zachováním aortální chlopně – jako izolovaný kardiochirurgický výkon. Během pooperačního sledování nebyla u žádného z nemocných zaznamenána recidiva embolizace do systémového oběhu.