Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

RIZIKOVÉ FAKTORY INFARKTU MYOKARDU

K. Marcinechová, M. Šenkyříková, H. Fišerová (Brno)
Tématický okruh: Sekundární prevence
Typ: Poster - sesterský, XIX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Kardiovaskulární choroby, mezi kterými dominuje infarkt myokardu, patří k nejčastějším příčinám úmrtí ve vyspělých zemích západní civilizace, Českou Republiku nevyjímaje. Přibližně polovina obyvatel ČR zmírá na kardiovaskulární onemocnění. Infarkt myokardu vzniká jako komplikace aterosklerózy věnčitých tepen. Aterosklerózou rozumíme onemocnění cév, směřující od jejich zužování až k úplnému uzávěru.
Cíl: Zmapování nejčastějších rizikových faktorů způsobujících infarkt myokardu.
Metodika: Sběr dat prostřednictvím dotazníkového šetření. To bylo realizováno u celkového počtu 100 pacientů po prodělaném prvním infarktu myokardu v období jednoho měsíce od propuknutí onemocnění, hospitalizovaných na odděleních interní kardiologické kliniky Fakultní nemocnice v Brně – Bohunicích v měsících únor – březen 2010, z nichž 92 splnilo podmínky pro zařazení do projektu.
Výsledky: K hlavnímu zjištění patří fakt, že navzdory dostupnosti diagnostických a léčebných metod a množství informací k dané problematice, genetická predispozice, neléčená nebo nedostatečně léčená nadváha, hypertenze, nedostatečné zastoupení ovoce a zeleniny v stravní jednotce, nadále patří k nejčastějším rizikovým faktorem infarktu myokardu u zkoumané skupiny pacientů.
Závěr: Závěrem je doporučení ve zdokonalování se v oblasti prevence a v propracovanější edukaci nejen pacientů a zdravých jedinců, ale i zdravotnického personálu, který se podílí na péči o zmíněnou skupinu pacientů.