Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

NAŠE ZKUŠENOSTI S VYUŽITÍM BIFURKAČNÍHO STENTU TRYTON

O. Aschermann, P. Formánek, M. Mates, P. Kmoníček, K. Kopřiva (Praha)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIX. výroční sjezd ČKS

Cíl:zhodnotit úspěšnost a bezpečnost  bifurkačního stentu Tryton použitého v kombinaci se stentem uvolňujícím léčivo  při léčbě bifurkačních de novo lézích na koronárních tepnách. 

 

Soubor a metodika:prospektivní angiografická a klinická analýza prvních 20 intervenovaných    pacientů s  bifurkační lézí s postižením obou větví (bočná větev  kalibru nad 2,5 mm) v období od 4/2010 do 1/2011.  80% souboru tvoří muži,  průměrný věk souboru je 62let, ve většině případů byla indikací stabilní angina pectoris.  Hodnotili jsme úspěšnost implantace bifurkačního stentu s ohledem na charakteristiky intervenované léze. Sledovanými parametry byla též celková doba procedury, skiaskopický čas procedury a výskyt procedurálních a následných komplikací. Byl též hodnocen výskyt angiografické in-segment restenózy pomocí kvantitativní koronární angiografie 6 měsíců po implantaci bifurkačního stentu.  
 

Výsledky  Primární úspěšnost implantace stentu byla 95% a výskyt závažných akutních komplikací jsme nezaznamenali.  Jako jednoznačně obtížnější jsme detekovali provedení intervence u nemocných s přítomnými kalcifikacemi věnčitých tepen. Střednědobé sledování souboru i nadále probíhá a jeho výsledky budou  prezentovány při prezentaci sdělení na sjezdu ČKS.


Závěr: Podle našich zkušeností lze bezpečně dosáhnout velmi dobrých akutních
výsledků intervence bifurkačních stenóz použitím stentu Tryton v kombinaci

s lékovým stentem. Příznivá jsou rovněž předběžná data ze střednědobého

klinického a angiografického sledování.