Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

MINIMÁLNĚ INVAZIVNÍ OPERACE NA A-V CHLOPNÍCH A OPERACE DEFEKTU SEPTA SÍNÍ Z MINITHORAKOTOMIE NA MIMOTĚLNÍM OBĚHU (2008 - 2010)

I. Skalský, T. Martinča, D. Hodr, J. Malý, I. Netuka, O. Szarszoi, P. Kramář , H. Říha, T. Kotulák, J. Pirk (Praha, Liepzig, Germany)
Tématický okruh: Chlopenní vady
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIX. výroční sjezd ČKS

Cíl
Minimálně invazivní kardiochirurgie prováděná z  minithorakotomie  se rozvíjí v posledních letech velkým tempem. Mezi tyto operace patří izolované nebo kombinované výkony na mitrální a trikuspidální chlopni a operace defektů mezisíňového septa. Cílem našeho sdělení je zhodnotit naše zkušenosti s operacemi z minithorakotomie  s využitím thorakoskopu  a mimotělního oběhu v IKEM v období  2008-2010.
Metodika
V období  2008-2010  jsme operovali 65 pacientů z pravostranné a levostranné minithorakotomie. Z celkového počtu reoperací - 10  pacientů ( 15,3%) se jednalo o reoperaci po předchozí sternotomii pro ACB u 5 ti pacientů ( 7,6%) resp. 5 ti po náhradě chlopně (7,6%) .Mimotělní oběh jsme použili u všech pacientů a to kanylací společné stehenní tepny a žíly a dále kanylací jugulární žíly, eventuálně přímou kanylací horní duté žíly. Kardioplegie byla podávána do kořene aorty a byla použita u 32 pacientů (49,2%), z toho pouze u 2 pacientů krystaloidní.
Výsledky
Z celkového počtu 65 pacientů byla celková hospitalizační mortalita 4 pacienti (6,1%) z toho se u 2 pacientů ( 3%)  jednalo o reoperace. Peroperačně jsme 2 x museli konvertovat na sternotomii   ( 1x pro krvácení z resekované LS a 1x pro disekci aorty).  Z pooperačních komplikací jsme měli revizi pro krvácení u 2 pacientů ( 3%). Neurologické komplikace měli 4 pacienti ( 6,1%) , renální 6 ( 9,2 %) z toho polovina vyžadující hemodialýzu, plicní 3( 4,6%) , ranné 2( 3%) – lymfatická píštěl v třísle.  

Závěr
Hlavní výhoda minimálně invazivních operací s použitím  thorakoskopu jako je  snížená invazivita a větší pooperační komfort  pro pacienta je nesporná. Počtěm výkonů stoupá zkušenost operačního týmu a tím se eliminuje počet komplikací a  délka celého operačního výkonu. Operace chlopenních a vrozených  vad  srdce z minithorakotomie s pomocí thorakoskopu jsou nedílnou součástí moderní kardiochirurgie