Cardio 365 - introductory page
not logged  
Change language:    

ÚSPĚŠNÁ KATETRIZAČNÍ ABLACE PERZISTUJÍCÍ FIBRILACE SÍNÍ U PACIENTA S DEXTROKARDIÍ

J. Haniš, A. Bulava, D. Sitek, A. Novotný (České Budějovice)
Topic: Heart rhythm disorders
Type: Poster - doctors, 19th CSC Annual Congress

Úvod: Dextrokardie je vrozeně anomální poloha srdce, při níž je jeho převážná část umístěna v pravém hemithoraxu a hlavní osa směřuje doprava. Dochází k ní vývojovou poruchou srdeční kličky. Jde o vzácnou anomálii s frekvencí cca 1:10 000 případů.
Popis případu: 58letý pacient se symptomatickou  perzistující fibrilací síní (FS) byl  odeslán  na naše pracoviště k provedení katétrové ablace (RFA). Vzhledem k anamnestickému  údaji o „srdeční anomálii“ byla ambulantně  doplněna vyšetření  (RTG srdce a plic, echokardiografie, CTAG srdce), na základě kterých byla diagnostikována dextrokardie. Vlastní výkon byl  proveden bifemorálním žilním přístupem. Cestou levé femorální žíly (FŽ) byl zaveden katétr pro intrakardiální echokardiografii (ICE) a poté provedena cestou pravé FŽ dvojitá transseptální punkce.  Použití ICE shledáváme jako jeden z klíčových  prvků výkonu, umožňující  bezpečné zavedení katetrů do levé síně (LS) a zároveň usnadňující kontrolu pozice katétrů  v LS. Druhým klíčovým prvkem výkonu  se stala 3D elektroanatomická rekonstrukce LS s integrací CT obrazu umožňující následné bezpečné mapování a provádění RFA. Za pomocí těchto systémů byla provedeny široké obkružující léze kolem všech  plicních žil a dále doplněny linie na mitrálním istmu a na stropě LS s dosažením  bidirekční blokády vedení. Délka výkonu činila 3,5 hodiny, celkový skiaskopický čas byl 30 minut a z velké části (22 minut) byl spotřebován na neúspěšný pokus o zavedení katetru do koronárního sinu.
Závěr: Náš případ  popisuje  úspěšnou katétrovou ablaci pro perzistující FS u pacienta s dextrokardií. Jedná se o relativně vzácnou anomálii, kterou lze za pomoci současné vyspělé techniky bez výraznějších periprocedurálních problémů řešit. Klíčovými pomocníky napomáhající orientaci v rozdílné anatomii je ICE a vyspělé elektroanatomické systémy umožňující  integraci CT obrazu.