Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ROLE TROJROZMĚRNÉ -3D - ECHOKARDIOGRAFIE PŘI POSUZOVÁNÍ TROMBÓZY LEVÉHO OUŠKA

D. Marek, D. Vindiš, E. Kociánová, M. Táborský (Přerov)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIX. výroční sjezd ČKS

Posouzení trombů v oušku levé síně (LA) dvourozměrnou echokardiografií (2DE) je někdy obtížné – nekvalitní obraz, projekce, trabekulární fyziologické struktury versus trombotické masy atd.
Cíl: posoudit, zda real-time trojrozměrná echokardiografie (3DE) je přínosem v diagnostice trombózy (T) LA.
Soubor a metodika: Padesát konsekutivních pacientů (30 M) bylo vyšetřeno jícnovou echokardiografií z různých indikací, 14 mělo paroxysmální/persistující fibrilaci/flutter síní. Po 2DE vyšetřující rozhodl, zda z hlediska T je nález negativní (N2), nejasný trabekulární (M2), jiný nejasný (J2), anebo jde o jasný trombus (T2). Po následujícím 3DE byl nález znovu kategorizován (N3, M3, J3 a T3) a bylo rozhodnuto, zda 3DE 1/ přinesla užitečnou novou informaci a 2/z da změnila závěrečné rozhodnutí o trombóze.
Výsledky: 
N2:  21    M2: 13    J2: 14     T2:  2
N3:  40    M3:  1     J3:  9     T3:  0
Pouze u 5 pacientů vedla 3DE ke změně závěru –vždy byly nejasné nálezy v 2DE suspektní z výskytu T překvalifikovány na negativní, tj. muskulární trabekulární. V 9 dalších případech použití 3DE utvrdilo vyšetřujícího v tom, že podezřelá echa nejsou trombem. V ostatních případech 3DE nepřinesla novou informaci. Z toho u 9 pac. byly již nálezy 2D nejasné, a zůstaly nejasné i po použití 3DE. V naprosté většině šlo zde o nekvalitní obraz v obou modech.  Nenastal případ, že by 2DE bylo negativní a 3DE positivní. Jasný trombus při 3DE nebyl nalezen u žádného pacienta, ačkoliv u 2 byly 2DE nálezy dosti přesvědčivé.

Závěr: Trojrozměrná echokardiografie přináší u části pacientů nové informace v posuzování výskytu trombu ouška levé síně proti 2D echokardiografii, u některých může změnit závěr vyšetření. Plasticky vidí především trabekulární muskulární struktury, které při 2D echokardiografii mohou působit jako tromby. Pokud je však nekvalitní echo obraz ve 2D, informace z trojrozměrného obrazu jsou také limitované.