Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

STANOVENÍ EJEKČNÍ FRAKCE LEVÉ KOMORY SRDEČNÍ POMOCÍ MDCT A TRANSTHORAKÁLNÍ ECHOKARDIOGRAFIÍ

H. Línková, J. Knot, M. Laboš, J. Daniel , P. Widimský (Praha)
Tématický okruh: Varia
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Zlepšující se časové a prostorové rozlišení současné generace mutlidetektorové počítačové tomografie (MDCT) umožňuje neinvazivní zobrazení koronárních tepen. Kromě zhodnocení koronárních tepen umožňuje prospektivní náběr dat s rekonstrukci a následným hodnocením ostatních srdečních struktur a zhodnocení jejich funkce (ejekční frakce levé a pravé komory srdeční, rozměry a objemy komor aj.). Ejekční frakce je jeden ze základních parametrů hodnocených při echokardiografickém vyšetření. 
Cíl: Porovnat hodnotu EF stanovenou echokardiografií a CT vyšetřením.
Metody: V období od prosince 2010 do současnosti bylo na našem pracovišti vyšetřeno pomocí MDCT 80 pacientů. 31 pacientů mělo provedeno kompletní funkční analýzu. U všech pacientů bylo současně provedeno TTE či TEE. Byly porovnány hodnoty EF získané oběma metodami.
Výsledky: V průběhu 2 měsíců bylo na našem pracovišti vyšetřeno celkem 80 pacientů, z toho byla EF hodnocena u 31 pacientů oběma metodami. Průměrný věk ve sledované populaci byl 67,8 let, z toho 37% žen. Indikací k vyšetření pomocí MDCT byla nejčastěji stenóza a/nebo regurgitace na aortální chlopni, dilatace ascendentní aorty před kardiochirurgickým vyšetřením, bolesti na hrudi u pacientů s malým a středním rizikem ICHS a srdeční selhání nejasné etilogie. Průměrná EF získaná echokardiografií byla 54,51 %±10.65, průměrná EF získaná CT vyšetřením byla 53,35 % ±13,18%.
Závěr: Stanovení EF vyšetřením pomocí MDCT koreluje s hodnotami získanými TTE vyšetřením. MDCT přináší výhodu u pacientů obtížně vyšetřitelných či nevyšetřitelných TTE. U pacientů před kardiochirurgickou operací navíc poskytne přesné anatomické zobrazení srdečních struktur s možností naplánovaní adekvátní operační strategie. Naše sdělení bude doplněno o aktuální údaje vč. volumetrické analýzy.