Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

TRANSRADIÁLNÍ PŘÍSTUP ZLEVA JAKO STANDARD PŘI KORONÁRNÍ DIAGNOSTICE A INTERVENCI

R. Štípal, D. Richter, M. Sluka, J. Ostřanský, T. Minařík (Ostrava, Olomouc)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Transradiální (TR) selektivní koronarografie (SKG) a koronární angioplastika (PCI) je komfortní pro pacienta, má minimum lokálních komplikací, přístup zleva má některé výhody ve srovnání s TR přístupem zprava, je ale náročnější pro katetrizujícího, rovněž se diskutuje větší radiační zatížení než u přístupu transfemorálního (TF).

Cíl: Zhodnotit TR přístup  zleva z hlediska úspěšnosti výkonu, komplikací a srovnat dávku záření při TR a TF výkonu.

Soubor a Metodika: U 1000 konsekutivních SKG byla následně v 39% provedena PCI. TR přístup zleva byl zvolen u 168/390 (43%) všech PCI, z toho u 118/168 (70%) PCI bez infarktu s ST elevací (STEMI). U PCI při STEMI byl preferován přístup TF. V celém souboru byl TR přístup u SKG + PCI zvolen u 602/1000 (60%) všech výkonů a u 334/458 (73%) výkonů bez STEMI. Byla zhodnocena četnost neúspěchu TR přístupu zleva s nutností konverze na TF, případně TR přístup zprava. Rovněž byla srovnána aktuální dávka záření měřená digitálním dozimetrem při TR a TF přístupu s ohledem na dobu expozice a hmotnost pacienta.

Výsledky: Nutnost konverze TR přístupu zleva na TF přístup se vyskytla ve 14 z 602 (2,3%) případů, u 7/602 (1,2%) pacientů byl úspěšný přístup TR zprava. Nejčastější příčinou bylo vinutí tepenného řečiště, případně disekce, protrahované spasmy, gracilní tepna nebo její stenóza. V žádném z případů nebylo zaznamenáno významnější krvácení nebo poruchu prokrvení ruky. Předběžné výsledky prokazují vyšší radiační zatížení u TR přístupu ve srovnání s přístupem TF.

Závěr: TR přístup zleva je standardně využitelný u většiny pacientů, především neakutních. Nutnost konverze na TF případně na TR přístup zprava je minimální. Nevyskytly se krvácivé komplikace nebo ischémie ruky. Definitivní srovnání radiačních dávek při TR a TF přístupu následuje.