Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PERKUTÁNNÍ KATETRIZAČNÍ IMPLANTACE AORTÁLNÍ BIOPROTÉZY (TAVI) U PRIMÁRNĚ POLYMORBIDNÍHO NEMOCNÉHO – KAZUISTIKA

T. Gistinger, R. Kološová, I. Pavlas, K. Zeman (Frýdek-Místek)
Tématický okruh: Chlopenní vady
Typ: Poster - lékařský, XIX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Řešení chlopenní vady endovaskulární cestou přináší pro nemocného bezprostředně minimální perioperační zátěž a je obrovský posun proti klasickému kardiochirurgickému výkonu. Je indikováno v případě vysokého perioperačního rizika, nebo nepříznivých anatomických podmínek pro klasický kardiochirurgický výkon. Následný průběh však může být komplikován díky primární polymorbiditě pacientů indikovaných k tomuto výkonu a pravděpodobně i díky nutné adjuvantní terapii, jak prezentujeme v kazuistice 75 letého pacienta.

Kazuistika: 75 letý muž byl krátce po předchozí bare-metal stent PCI na ACD indikován k TAVI pro těžkou symptomatickou aortální stenosu a současně těžký sklerotický nález na ascendentní aortě. Tento primárně polymorbidní nemocný byl mimo jiné chronicky antikoagulován pro permanentní fibrilaci síní s CHADS score 3. Bezprostředně po kardiointervenčních výkonech byla k antikoagulaci nutně připojena duální antiagregace kyselinou acetylosalicylovou a clopidogrelem. 14 dní od implantace TAVI byl stav komplikován enteroragií při ulceraci v oblasti divertiklu duodena s těžkou anemizací, nutností substituční terapie podáním erymas, trombonáplavů a mraž. plasmy a celkem 5 endoskopických výkonů, délka hospitalizace byla 16 dnů. Další komplikací byl 40 dnů po TAVI rozvoj urosepse s protrahovaným průběhem a nutností dlouhodobé ATB terapie, délka této hospitalizace byla 22 dnů. V dalším průběhu již komplikace nenastaly, poslední ambulantní kontrola proběhla v září 2010.

Závěr: Výskyt perioperačních komplikací TAVI je dán především primárně vysokým perioperačním rizikem vzhledem k přidruženým chorobám
Nutnou duální antiagregací se zvyšuje riziko závažných krvácivých komplikací