Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VÝZNAM PRŮKAZU PATENTNÍHO FORAMEN OVALE S BIDIREKČNÍM TOKEM V RIZIKOVÉ STRATIFIKACI PACIENTŮ S AKUTNÍ PLICNÍ EMBOLIÍ

D. Vindiš, M. Hutyra, E. Čecháková, M. Táborský (Olomouc)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIX. výroční sjezd ČKS

Echokardiografie je jednou z pomocných metod při diagnostice a rizikové stratifikaci akutní plicní embolie. Známky dilatace a dysfunkce pravé komory jsou používány běžně. Opomíjeným markerem je však průkaz spontánního nebo provokovaného pravo-levého zkratu při patentním foramen ovale (PFO) nebo jiné intrakardiální zkratové vadě s rizikem paradoxní embolizace.
Přítomnost PFO s pravo-levým zkratem diagnostikovaná kontrastní echokardiografií je asociována s dvojnásobným zvýšením mortality v porovnání se skupinou bez pravo-levého zkratu. Pacienti s akutní plicní embolií a PFO mají dvojnásobně zvýšené riziko hospitalizační mortality (33% vs. 14%) a více než pětinásobné riziko ischemické cévní mozkové příhody (13% vs. 2%). Přes fakt, že nález PFO s pravo-levým zkratem je podle českých doporučení indikací k trombolytické léčbě, diagnostika tohoto specifického markeru je v praxi často podceňována. Navíc v dostupné literatuře není k dispozici výsledek studie, která by potvrdila bezpečnost a vliv na redukci mortality pacientů s tzv. non-high-risk plicní embolií.
Nevyřešenými otázkami tedy zůstávají indikace k trombolytické léčbě, délce antikoagulační terapie a v konečném důsledku k event. katetrizačnímu uzávěru PFO u skupiny jedinců s prokázanými silentními nebo klinicky manifestními mozkovými infarkty v důsledku paradoxní embolizace.
Sdělení je doplněno nálezy z transthorakální i transesofageální kontrastní echokardiografie i s 3D aplikací a magnetické rezonance (MR) mozku u hospitalizovaných pacientů ve FN Olomouc pro akutní plicní embolii, kterým byla v rámci rizikové stratifikace provedena kontrastní jícnová echokardiografie k odhalení PFO s pravo-levým zkratem a MR mozku k diagnostice silentních nebo manifestních mozkových infarktů.