Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ANEURYSMA SPODNÍ STĚNY LEVÉ KOMORY ZPŮSOBUJÍCÍ VÝZNAMNOU MITRÁLNÍ REGURGITACI JAKO PŘÍČINA SRDEČNÍ NEDOSTATEČNOSTI – KAZUISTIKA

Z. Coufal, M. Ranostaj, J. Ondrášek, P. Němec (Zlín, Brno)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Poster - lékařský, XIX. výroční sjezd ČKS

Aneurysma (A) stěny levé komory (LK) bývá jedním z možných důsledků a komplikací infarktu myokardu. Jeho incidence se uvádí mezi 10%  až 35%. Ve studii CASS bylo aneurysma prokázáno u 7,6% katetrizovaných nemocných. Okolo 95% výdutí je způsobeno koronární nemocí a infarktem myokardu, může však být důsledkem traumatu, Chagasovy nemoci nebo sarkoidózy.  Ztráta  regionální kontraktility a systolické vydouvání vede k  dysfunkci levé komory a poklesu a minutového výdeje. Změna geometrie LK může vést k nežádoucímu tahu za závěsný aparát cípů mitrální chlopně a k rozvoji významné mitrální regurgitace (MR) zhoršující projevy levostranné srdeční nedostatečnosti (LSI).
Kazuistika popisuje případ 74-letého muže referovaného k srdeční katetrizaci pro projevy LSI s klinickým podezřením na DKMP na základě nekvalitního echokardiografického vyšetření. Pozoruhodným anamnestickým údajem je polytrauma vč. poranění hrudníku ve 33 letech věku pacienta jako řidiče autobusu při kolizi s nákladním autem.
Katetrizačně nalezen kalcifikovaný chronický uzávěr ACD od střední části, obrovské A posterobazální oblasti LK s významnou MR. Kontrolním echokardiografickým vyšetřením potvrzeno cca 6cm kalcifikované A posterobazálně s detrakcí zadního papilárního svalu způsobující tah za zadní cíp mitrální chlopně a obrovskou MR. Z dokumentárních důvodů doplněno CT vyšetření srdce.
Na CKTCH Brno provedena resekce A a sutura LK. Pro významný prolaps P3 mitrální chlopně nevhodného k plastice provedena náhrada chlopní EL Perimount 27. Zákrok vedl k významnému ústupu dušnosti pacienta.
Příčinou vzniku A byl zřejmě asymptomaticky proběhlý infarkt v povodí ACD před mnoha lety (kuriózní je, že kalcifikace na snímku plic v místě A bylo několikrát v minulosti předmětem vyšetřování na plicním oddělení). Hypoteticky však nelze vyloučit traumatickou příčinu vniku A při polytraumatu ve 33 letech.