Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

POSTAVENÍ ROSSOVY OPERACE V CHIRURGII AORTÁLNÍ CHLOPNĚ U DOSPĚLÝCH NEMOCNÝCH – PRVNÍ ZKUŠENOSTI

J. Vojáček, J. Špatenka (Hradec Králové, Praha)
Tématický okruh: Chlopenní vady
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIX. výroční sjezd ČKS

Úvod:
Volba optimální chlopenní náhrady aortální chlopně u mladých a středněvěkých pacientů je opakovaně diskutována a přes publikované doporučené postupy se názory jednotlivých pracovišť a jednotlivých odborníků liší. Jednou z nejkontroverznějších alternativ v kardiochirurgii zůstává Rossova operace (RO), tj. náhrada aortální chlopně pulmonálním autograftem. Je známa již přes 40 let. Přesto se nikdy výrazněji nerozšířila; důvodem je komplexnost a náročnost výkonu. Názory na RO se mezi kardiology a kardiochirurgy liší – od rutinní indikace v určitých skupinách nemocných až po absolutní zamítání principu. Kardiocentrum FN Hradec Králové patří k pracovištím s rozsáhlými zkušenosti s řešením chlopenních vad u dospělých a v posledních letech začalo provádět i záchovné operace aortální chlopně. Proto jsme se rozhodli RO zavést i na našem pracovišti. 
Sestava nemocných:
V období od 11/2009 do 11/2010 jsme RO indikovali u 10 pacientů. Průměrný věk nemocných byl 35 let (27 – 48), ve všech případech šlo o primooperaci (4x unikuspidální aortální chlopeň, 6 x bikuspidální aortální chlopeň). Morfologický nález na chlopni neumožňoval provedení záchovné operace.
Výsledky:
Všichni námi operovaní pacienti žijí. Doba mimotělního oběhu byla 190 ± 22min, doba srdeční zástavy 169 ± 21 min. Všichni pacienti mají dobrou funkci aortálního autograftu i pulmonálního homograftu a jsou pravidelně sledováni v naší ambulanci.
Závěr:
Rossova operace je dle našeho názoru indikována pro úzkou skupinu mladých nemocných, kteří si tuto operaci přejí a zároveň jsou objektivně seznámeni s možnými riziky operace. Jedná se zejména o jedince s aktivním životním stylem nebo ženy ve fertilním věku.