Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PSEUDOANEURYSMA ASCENDENTNÍ AORTY PŘI UVOLNĚNÍ PROXIMÁLNÍ ANASTOMOSY KONDUITU AO NÁHRADY

B. Holek, L. Škňouřil, M. Branny (Jablunkov, Třinec)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XIX. výroční sjezd ČKS

Cíl: Kazuistické sdělení popisuje pozdní komplikaci u nemocné po náhradě ascendentní aorty pro její perioperační disekci během CABG. Kazuistika dále poukazuje na vysoké trvající riziko dalšího postižení aorty po její proběhlé disekci
v minulosti. Zbytek aorty i po našich zvyklých “léčebných” intervencích zůstává trvale ve zvýšené míře v riziku další progrese onemocnění.


Soubor a Metodika: Nemocná byla poprvé vyšetřena v našem kardiocentru po proběhlém nonSTEMI, kdy byla indikována k CABG s nálezem MVD v dubnu 2010. Realizován byl žilní bypass na RMS a LIMA na RIA, pro perioperační disekci byla doplněna vaskulární náhrada asc Ao. Pooperačně byla verifikována rozsáhlá disekce celé aorty až k renálním tepnám. Nemocná v pooperačním průběhu prodělala kmenovou ischemii mozku s centrální paraparézou DKK s regresí. Dokončila rehabilitaci a byla propuštěna domů. Dále pak v září 2010 byla přijata
do nemocnice pod obrazem kvalitativní poruchy vědomí. Na kontrolním CT byl nález rozsáhlého pseudoaneurysmatu s ústím při proximální anastomose konduitu asc. Ao. Dále pak pokračující disekce celé desc. aorty až do oblasti proximální břišní aorty.
V průběhu hospitalizace byl opakovaně punktován recidivují sanquinolentní výpotek. Nález nemocné jsme ponechali ke konservativnímu postupu pro výrazné perioperační riziko.


Výsledky: Výsledky nejlépe dokumentuje obrázková dokumentace z TTE a CT, která je součástí tohoto posterového sdělení.


Závěr: Disekce Aorty je onemocnění s vysokou mortalitou. I přes její úspěšné operační řešení trvá vysoké riziko dalšího postižení aorty. Takový stav vyžaduje trvalou dispenzarizaci a sekundární prevenci ve formě udržování nízkého krevního tlaku.