Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PŘÍJEM NOVOROZENCE S TRANSPOZICÍ VELKÝCH TEPEN

Z. Babková (Praha)
Tématický okruh: Pediatrická kardilogie
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XIX. výroční sjezd ČKS

Transpozice velkých tepen(TGA) patří mezi častější vrozené srdeční vady(VSV). Výskyt je asi 5,4% všech VSV a třikrát častěji u chlapců než u devčat.

Anatomicky odstupuje aorta v předu z pravé srdeční komory a plicnice vzadu z levé srdeční komor, tepny se nekříží jako u fyziologické anatomie. Plicní a systémový oběh pracuje nezávisle na sobě. Do plicního řečiště se vrací plně saturovaná krev a do systémového řečiště desaturovaná.

Fetální diagnostikou se podaří zachytit asi 50% TGA. Důležité je včasný transport novorozence s TGA na oddělení Dětského kardiocentra což je u fetální diagnostiky s výhodou, protože matka rodí v naší nemocnici.

Po přijetí je novorozenec uložen do vyhřívaného lůžka, napojen na monitorovací jednotku, změřeny fyziologické funkce(FF) a provedena laboratorní vyšetření. Po té následuje urgentní balonková atrioseptostomie(BAS).

Péče po BAS je zaměřena na kontorlu krvácení v místě vpichu, podávání infuzních roztoků k doplnění tekutin az do probuzení z anestezie a zahájení perorálního příjmu. Výhodou je pokud je možnost kojení.

Obvyklá saturace kyslíku je po BAS 70-90%.

V případě snížení  saturace kyslíku podáváme infuzi s prostaglandínem(riziko apnoe, febrílií).

Operace vady se provádí 7-10 den po narození.