Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KATETRIZAČNÍ ABLACE KOMOROVÝCH TACHYKARDIÍ U PACIENTŮ S IMPLANTABILNÍ MECHANICKOU PODPOROU SRDEČNÍ

P. Peichl, D. Wichterle, R. Čihák, I. Skalský, I. Netuka, J. Kautzner (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Mechanická podpora srdeční (VAD) je novou léčebnou metodou pro pacienty s terminální fází srdečního selhání. I přes hemodynamické zlepšení dochází po implantaci VAD ke zvýšením incidence komorových tachyarytmií (KT). Ačkoliv jsou KT u těchto pacientů lépe tolerovány, mohou vést v případě pouze levokomorové podpory k hemodynamickému zhroucení. Cílem naší práce je analyzovat zkušenosti s katetrizační ablací KT u pacientů s implantabilní VAD.
Metody: Náš soubor zahrnuje 4 pacienty (4 muži), průměrný věk 57±2 let, u kterých byla provedena katetrizační ablace KT na VAD. Základní diagnosou byla ischemická choroba srdeční (n=3) a dilatační kardiomyopatie (n=1). U 3 pacientů byla implantována univentrikulární VAD (Heart Mate II, Thoratec Corp), u jednoho pacienta biventrikulární podpora (Thoratec, Thoratec Corp). Katetrizační ablace byla provedena v místě shodného pacemapu s klinickou arytmií, další leze byly designovány do okrajové zóny jizevnaté tkáně.
Výsledky: V jednom případě měla arytmie incesantní charakter, ostatní pacienti měli opakované paroxysmy KT charakteru arytmické bouře. U 3/4 pacientů vycházela KT z blízkosti vtokové kanyly VAD. Klinická arytmie byla úspěšně odstraněna ve všech případech, v jednom případě však bylo nutno výkon opakovat pro časnou recidivu. Průměrná délka výkonu byla 192±10min, průměrný skiaskopický čas 8,5±1min. Během doby sledování 4měsíců (1-8měsíců) nebyla zaznamenána žádná setrvalá arytmie. Jeden pacient podstoupil úspěšnou transplantaci srdce, další 2 pacienti jsou na čekací listině. Jeden pacient zemřel měsíc po ablaci na multiorgánové selhání.
Závěry: Symptomatické komorové tachykardie u pacientů s implantabilní mechanickou podporou srdeční lze úspěšně řešit katetrizační ablací. Tyto arytmie mohou vycházet z blízkosti vtokové kanyly VAD a na jejich genezi se může podílet mechanické dráždění myokardu kanylou.