Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

AKUTNÍ KORONÁRNÍ SYNDROMY S ST ELEVACEMI U POPULACE STARŠÍ 80 LET

Z. Coufal, T. Fiala, M. Gřiva, R. Náplava, M. Ranostaj, M. Slabák, J. Střelec (Zlín)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIX. výroční sjezd ČKS

Cíl práce
Porovnání charakteristik a výstupů nemocných s akutním koronárním syndromem ve věkových skupinách do 79 let a nad 80 let katetrizovaných na našem pracovišti v letech 2008-2010.
Soubor a metodika
Práce porovnává soubor 150 pacientů s AKS ve věku 80 let a více prezentovaných do zlínského kardiocentra v letech 2008-2010 a  879 pacientů s AKS mladších než 80 roků. Porovnávali jsme výskyt komorbidit, časy a intervenční charakteristiky a 30-denní mortalitu.
 Výsledky
Ve starší skupině jsme zjistili významně delší dobu od vzniku potíží do stanovení diagnózy (272 min. vs. 221 min.) ostatní časové charakteristiky se nelišily. 30-denní mortalita byla u starých nemocných podle očekávání signifikantně vyšší (17%) než u populace mladší (5%).  Rozdíl mezi počtem intervencí nebyl statisticky významný (78% vs. 80%), významnější byl počet konzervativně řešených právě u starší populace.S výrazným nárůstem transradiálního přístupu (TRA) při katetrizacích na našem pracovišti shledáváme jen nevýznamný trend k vyššímu využití TRA u starších nemocných (69,77% vs. 66,80%), což minimalizuje výskyt krvácivých komplikací v oblasti třísla.
Závěr
Počet intervenovaných oktogeneriánů s AKS je úměrný počtu všech katetrizovaných 80+, výrazně více jsou zastoupeny ženy (60%). Oktogeneriáni mají mírně vyšší výskyt diabetu a hypertenze, u pacientů s AKS je mírně nižší výskyt diabetu a hypertenze v obou sledovaných věkových skupinách, u oktogeneriánů je vysoce významně nižší výskyt kuřáků. nenacházíme rozdíl v procentuálním zastoupení intervencí u AKS v  rámci obou sledovaných skupin. U starších nemocných méně často volíme kardiochirurgickou revaskularizaci (2% vs  4,66%), naopak poněkud častěji volíme konzervativní přístup (14%vs 11%), rovněž ve starší skupině nemocných zjišťujeme vyšší nemocniční mortalitu (4,26% vs. 1,60%) a výrazně vyšší 30-denní mortalitu (17% vs 5%).