Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

EXTERNÍ AORTÁLNÍ PRSTENEC CORONEO – CESTA K FYZIOLOGIČTĚJŠÍ STABILIZACI AORTO-VENTRIKULÁRNÍ JUNKCE?

J. Hlubocký, T. Paleček, K. Jirátová, R. Holaj, V. Vondráček, J. Lindner (Praha)
Tématický okruh: Chlopenní vady
Typ: Poster - lékařský, XIX. výroční sjezd ČKS

Záchovné operace aortální chlopně snižují výskyt s chlopní spojených komplikací v porovnání s chlopenní náhradou. Při léčbě pacientů s výdutí kořene aorty má Yacoubova operace určité výhody, ale je jí vytýkáno, že zcela opomíjí stabilizaci či redukci velikostí aortoventrikulární junkce.  Kombinace remodelace kořene aorty s implantací zevního flexibilního prstence Coroneo na úrovni aortoventrikulární junkce zajišťuje fyziologičtější poměry kořene aorty a zároveň stabilizuje velikost aortálního anulu při zachování jeho pružnosti.

Na našem pracovišti jsme operovali od května 2010 do ledna 2011 touto technikou 5 pacientů. 3 pacienti měli trikuspidální, 2 bikuspidální aortální chlopeň. U všech byla použita technika remodelace kořene, korekce prolapsu cípů s jejich resuspenzí a  implantace zevního aortálního prstence Coroneo. U jednoho pacienta s bikuspidální aortální chlopní byla provedena resekce kalcifikovaného raphe s následnou suturou.  Průměrný stupeň aortální regurgitace byl předoperačně 3,4, pooperačně 0,4.
Časné výsledky této techniky jsou slibné. Velkou výhodou je reprodukovatelnost a standardizace celé operace. Tato technika je použitelná jak pro trojcípou tak pro dvojcípou aortální chlopeň. U dvojcípé navíc umožňuje repozici komisur do výhodnějšího postavení. Na potvrzení teoretických výhod této techniky však musíme vyčkat výsledků zpracovávaných registrem CAVIAAR (Conservative Aortic Valve Surgery for Aortic Insufficiency and Aneurysm of the Aortic Root).