Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VLIV HYPOTERMIE NA OXIDATIVNÍ STRES A PRODUKCI OXIDU DUSNATÉHO U NEMOCNÝCH S AKUTNÍM INFARKTEM MYOKARDU

P. Ošťádal, A. Krüger, D. Vondráková, J. Herget (Praha)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIX. výroční sjezd ČKS

Úvod. Protektivní účinky mírné hypotermie po srdeční zástavě byly opakovaně ukázány; klinické údaje o vlivu hypotermie na akutní infarkt myokardu (AIM) jsou však zatím nedostatečné. Doposud není známo, zda hypotermie ovlivňuje u nemocných s AIM oxidativní stres a tvorbu oxidu dusnatého (NO).
Soubor a metody. Sledovali jsme 10 nemocných s AIM po srdeční zástavě, kteří byli léčení hypotermií s použitím endovaskulárního chladicího systému Thermogard XP (Alsius, USA). Cílová teplota 33°C byla udržována po dobu 24 hodin, následné řízené oteplování probíhalo rychlostí 0.15°C/hod a dále byla kontrolována normotermie 36.8°C. Kontrolní skupinu tvořilo 10 nemocných AIM, nekomplikovaným srdeční zástavou a tedy neléčených hypotermií. Vzorky krve ke stanovení nitrotyrosinu, jako ukazatele oxidativního stresu, a nitrátů/nitritů, jako ukazatele produkce NO, jsme odebírali při přijetí a následně každých 6 hodin po dobu 54 hodin. Všichni nemocní měli urgentní koronarografii následovanou při vhodném nálezu perkutánní koronární intervencí.
Výsledky. Hladina nitrotyrosinu byla nižší u skupiny, léčené hypotermií, ve srovnání s kontrolní skupinou, po celou dobu sledování (P < 0.0001). Hladina nitrátů/nitritů zůstala srovnatelná v obou skupinách pouze v prvních 24 hodinách (po dobu hypotermie); během řízeného ohřívání došlo ke statisticky významnému vzestupu hladiny nitrátů/nitritů ve skupině s AIM po srdeční zástavě, léčené hypotermií (P < 0.05).
Závěr. Naše práce přináší nepřímý důkaz, že hypotermie může příznivě ovlivnit oxidativní stres a pravděpodobně i produkci NO u AIM nejen v experimentu, ale i v klinické praxi.