Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VÝSKYT KOMPLIKACÍ U NEMOCNÝCH S CHLOPENNÍ NÁHRADOU - STŘEDNĚDOBÉ SLEDOVÁNÍ

Z. Hlubocká, K. Jirátová, A. Pravečková , T. Paleček , A. Linhart (Praha)
Tématický okruh: Chlopenní vady
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIX. výroční sjezd ČKS

Cíl: Pacienti s chlopenní náhradou jsou ohroženi vznikem komplikací souvisejících s přítomností protézy. Cílem práce bylo zhodnotit výskyt komplikací a prognózu těchto nemocných.

 Soubor a metodika: Retrospektivně jsme analyzovali data  228 pacientů (věk 68 ±12let, 136 mužů) klinicky a echokg sledovaných v naší ambulanci. Mechanická  náhrada byla implantována u 134 (59%), bioprotéza u 93 pacientů (41%). Doba sledování byla 6,5±5,5let  (u mechanických 8,7±5,8let, u bioprotéz 3,0±2,7let).
Hodnotili jsem celkovou, KV a s protézou související mortalitu,  výskyt dysfunkce náhrady, tromboembolických (TE) a krvácivých příhod. Porovnávali jsem komplikace u pacientů s mechanickými náhradami a bioprotézami.

Výsledky: Celková mortalita byla 2,2%/rok, KV mortalita 1,3%/ rok a mortalita související s protézou 0,67%/rok.
Dysfunkci chlopenní náhrady jsem zjistili u 33 pacientů (2,3%/rok), z toho obstrukce protézy byla prokázána u 13 (0,91%/rok), významná regurgitace u 16 (1,1%/rok) a protézová endokarditida u 18 pacientů (1,2%/rok). Pro dysfunkci protézy bylo reoperováno 22 pacientů (1,3%/rok). TE  příhody se vyskytly u 22 (1,29%/rok) a krvácivé u 7 pacientů (0,49%/rok).
Při porovnání  nemocných s mechanickou náhradou a bioprotézou se skupiny nelišily v celkové, KV a s chlopní související mortalitě, ani ve výskytu TE a krvácivých příhod. Nebyl zjištěn významný rozdíl v celkovém výskytu dysfunkce protézy (1,8%/rok u mechanických vs. 3,6%/rok u bioprotéz),  u bioprotéz byla ale významně častěji prokázána obstrukce protézy (0,34%/rok vs. 3,3%/rok, p<0,05).

Závěr: Celková, KV i s protézou související mortalita u sledovaného souboru odpovídá literárním údajům. Byla zjištěna vyšší četnost obstrukce u bioprotéz, způsobená vyšším výskytem stenóz. Pacienti s mechanickými náhradami a bioprotézami se nelišili v celkovém výskytu dysfunkce protézy ani v četnosti dalších komplikací.