Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

EKONOMICKÁ EVALUACE AMBULANCE SRDEČNÍHO SELHÁNÍ S VYUŽITÍM ZAHRANIČNÍHO MODELU

F. Málek, P. Henyš, M. Schejbalová, A. Ignaszewski, P. Neužil (Praha, Vancouver, Canada)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Poster - lékařský, XIX. výroční sjezd ČKS

Úvod:  Celosvětovým trendem je soustředit maximum péče o pacienty s chronickým srdečním selháním (CHSS) do ambulantní sféry. V zahraničí byly vytvořeny programy specializované péče (Heart Function/Failure Clinics) se záměry:
1, snížení úmrtnosti a nemocnosti pacientů se srdečním selháním v regionu, 
2, snížení nákladů na léčbu srdečního selhání snížením počtu hospitalizací, 
3, zlepšení kvality života nemocných se srdečním selháním,
4, výchova pacientů k jejich aktivní úloze v terapii srdečního selhání,
5, vytvoření manažerské databáze zhodnocující medicínské a ekonomické výstupy programu. Metodika:   K ekonomické evaluaci byl použit model Heart Function Clinic, nemocnice St. Paul´s ve Vancouveru, která zajišťuje péči o pacienty s CHSS pro provincii Britská Kolumbie. Podkladem výpočtu úspory finančních prostředků je počet pacientů dispenzarizovaných v ambulanci srdečního selhání - ASS (A), procento hospitalizací pro CHSS v regionu/rok (B), procento hospitalizací pacientů z ASS/rok (C) a průměrná doba hospitalizace pacienta s CHSS v regionu a doba hospitalizace pacienta z ASS. Údaje o procentu hospitalizací jsou převzaty ze zahraničního modelu, náklady na hospitalizaci pacienta a náklady na provoz ASS včetně zvýšení nákladů při rozšíření programu jsou vypočteny  z reálných nákladů z NNH. Výsledky:  Finanční úsporu při rozšíření programu znázorňuje obrázek.

Závěr:  Ekonomický přínos ambulance srdečního selhání spočívá v úspoře veřejných prostředků snížením počtu hospitalizací pacientů zařazených do programu ASS v rámci regionu.