Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VZÁCNÁ PŘÍČINA ATYPICKÝCH BOLESTÍ NA HRUDI SPOJENÝCH S ROZVOJEM AKUTNÍHO LEVOSTRANNÉHO HEMOTHORAXU U PACIENTA S TRVALOU KARDIOSTIMULACÍ

T. Dierzé, A. Bulava, O. Ošmera, J. Haniš, F. Toušek (Zliv, České Budějovice)
Tématický okruh: Kardiostimulátory
Typ: Poster - lékařský, XIX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Diferenciální diagnóza bolestí na hrudi patří k jednomu z nejčastějších a zároveň nejobtížnějších problémů klinické kardiologie. Spektrum bolestí na hrudi zahrnuje jak typické časté příčiny, tak příčiny vzácné. Na jednu ze vzácných kardiovaskulárních příčin upozorňuje naše kazuistika.

Popis případu: 78-letá žena s trvalou kardiostimulací od roku 2006 byla přijata do okresní nemocnice pro náhle vzniklé atypické bodavé bolesti na prsou. Na EKG se střídal sinusový rytmus se síňovou stimulací. Akutní koronární syndrom byl vyloučen, ale během 3 dnů observace došlo nově k rozvoji významného levostranného hemothoraxu. Pro TEE nález rozsáhlých aterosklerotických změn na rozhraní oblouku a descendentní aorty bylo vysloveno podezření na intramurální hematom a pacientka byla odeslána do kardiocentra. CTAG aorty provedené v kardiocentru nepotvrdilo disekci ani intramurální hematom, ale příčinou hemothoraxu byla stanovena penetrace pravokomorové stimulační elektrody. Následně byla bez komplikací provedena extrakce původní nefunkční elektrody a zavedena nová elektroda do septa ve výtokové části pravé komory. Pacientka propuštěna po 14ti dnech hospitalizace v dobrém stavu do domácí péče.

Závěr: Krytá chronická penetrace pravokomorové elektrody je poměrně vzácnou komplikací. Kazuistika chce upozornit na skutečnost, že u pacientů s trvalou stimulací a bolestmi na prsou bez jasné příčiny je třeba na tuto komplikaci myslet. K diagnóze vede kontrola parametrů stimulačních elektrod a definitivně ji potvrzuje CT vyšetření. Kazuistika podporuje současný trend implantací pravokomorových elektrod do výtokové části septa pravé komory. Tato pozice je spjata s nulovým rizikem penetrace a zároveň se zlepšenou synchronií srdeční kontrakce.

 

Kazuistika je doplněna obrazovým materiálem: EKG, RTG, multiplanární CTAG s 3D rekonstrukcí.