Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

DŮSLEDKY VYSAZENÍ BETABLOKÁTORU A ACE-I U PACIENTŮ, U KTERÝCH PO EPIZODĚ LEVOSTRANNÉ SRDEČNÍ INSUFICIENCE S OBRAZEM DKMP DOŠLO PO ZAVEDNÍ ÚČINNÉ KOMPLETNÍ FARMAKOTERAPIE CHSS K REVERZNÍ REMODELACI MYOKARDU

M. Hegarová, I. Málek (Praha)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Poster - lékařský, XIX. výroční sjezd ČKS

Úvod: 
Pacienti s krátkou anamnézou  srdeční insuficience neischemické etiologie mají při správně vedené farmakoterapii  velkou naději na reverzní remodelaci myokardu.  U některých dojde k normalizaci echokardiografického nálezu.  Otázkou zůstává jak v takových případech dále postupovat ve farmakoterapii.  Na příkladech dvou nemocných, kteří  o své vůli  vysadili medikaci, chceme dokumentovat, že tento postup může vést i u zcela kompenzovaných pacientů k rozvoji srdeční insuficience se zhoršením systolické funkce LKS.
Popis případů:
58-letý  diabetik na PAD,  prodělal v 5/2006 epizodu LSI. Echo: EDD LKS 73mm a EF LKS pod 20%,  mitrální regurgitace 3/5, dilatace a těžká dysfunkce PKS. SKG s okrajovými nerovnostmi. Po zavedení  medikace  (betablokátor, ACE-I, spironolacton) postupně  normalizace rozměrů i systolické funkce  obou srdečních komor.  V 9/2007 byl EDD LKS 56mm, EF normální, lehká mitrální regurgitace. 29/4/2010 přichází  na oddělení akutní kardiologie s obrazem  OSI. Udává vysazení medikace v posledním měsíci.  EDD LKS 75mm, EF LKS pod 20%, mitrální regurgitace 4/5. Po nasazení  kompletní medikace CHSS dochází během několika dnů k úpravě klinického stavu.
56-letý  nemocný prodělal v 12/2003 LSI, zjištěna fibrilace síní. Echo:EDD LKS 67mm, EF LKS 20%, EF PKS 25%, středně významná mi regurgitace. Po zavedení  medikace došlo po 17 měsících k zmenšení EDD LK na 65mm, EF LKS  cca 50%, mitrální regurgitace pouze  lehká. Rok poté přestal  užívat medikaci, cítil se zdráv. V 2/2008 vyšetřen pro námahovou dušnost,  opět  těžká systolická dysfunkce LKS s EF 30%. Po zavedení farmakoterapie trvalo  20 měsíců než došlo k úpravě systolické funkce LKS (55-60%) a zmenšení EDD LKS.
Závěr:
Naše nálezy  podporují potřebu trvalé léčby betablokátorem a ACE-I nebo AT1 blokátorem  u  pacientů s anamnézou srdečního selhání neischemické etiologie.
 Podpořeno grantem IGA MZ ČR - NT 11262-6/2010.