Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

STŘEDNĚDOBÉ VÝSLEDKY KAROTICKÉHO STENTINGU U PACIENTŮ S ANGIOGRAFICKÝM OBRAZEM "STRING SIGN"

M. Špaček, L. Martinkovičová , P. Zimolová , J. Veselka (Olomouc, Praha 5 - Motol)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIX. výroční sjezd ČKS

Cíl: Zhodnotit výsledky karotického stentingu (CAS) u pacientů s angiografickým obrazem "string sign".

Metodika: Retrospektivně jsme hodnotili časné a střednědobé výsledky (spolu s ultrazvukovým nálezem) u pacientů, kterým byl na naší klinice proveden stenting "string sign" karotické stenózy.

Výsledky: Z celkem 308 CAS procedur provedených v době studie byl "string sign" diagnostikován u 6,2% (19 pacientů, 58% symptomatických). Úspěšná intervence byla provedena u 18 pacientů (technická úspěšnost 95%). Všechny intervence proběhly bez periprocedurálních komplikací. U jednoho pacienta byla s odstupem za hospitalizace diagnostikována tranzitorní ischemická ataka, tentýž pacient následně zemřel na pneumonii. Všichni ostatní intervenovaní pacienti se účastnili 30-ti denní kontroly. Po tuto dobu nebyla u žádného z nich diagnostikována klinická komplikace. U jednoho pacienta byla při ultrazvukové kontrole diagnostikována významná asymptomatická restenóza, která byla následně úspěšně redilatována. Šest pacientů nedokončilo 6-ti měsíční kontrolu a tito pacienti zemřeli z CAS nesouvisejících příčin (2x pneumonie, 3x srdeční selhání, 1x cévní mozková příhoda kontralaterálně k intervenované tepně). Při retrospektivním hodnocení se tito pacienti vyznačovali signifikantní kumulací klinických i angiografických rizikových faktorů v porovnání k ostatním pacientům.

Závěr: Z našich výsledků vyplývá, že CAS u pacientů se "string sign" nevhodných k chirurgickému výkonu lze provést s akceptovatelným procedurálním rizikem. Klinický stav a celkové kardiovaskulární riziko pacienta však musí být vždy pečlivě zváženo, neboť může per se negativně ovlivnit jinak příznivé střednědobé výsledky intervence.