Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

RUPTURA VODÍCÍHO DRÁTU PŘI PCI: RARITNÍ KOMPLIKACE PCI A JEJÍ CHIRURGICKÉ ŘEŠENÍ

J. Gaj, R. Brát, M. Kolek , T. Daněk, L. Pleva (Ostrava)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Poster - lékařský, XIX. výroční sjezd ČKS

Úvod:
Výskyt komplikací při PCI jako je ruptura či uvěznění vodícího drátu mezi stenty s nemožností jeho extrakce je považováno za raritní. V našem sdělení popisujeme možnosti chirurgického řešení těchto komplikací.
Kazuistiky:
1,:57 letý muž s akutním STEMI přední stěny odeslán k provedení SKG, kde nález kritické 90% stenosy proximální RIA a 70% stenosy RMS I. Provedena direktní PCI na RIA : zaveden guiding katetrem RunWay VL 3,5, guidewire PT-MS. Při zavádění vodiče ve vinutí proximální RIA ruptura vodícího drátu. Asi 1cm konec vodiče PT-MS zůstává retinován v RIA. Výkon přerušen. Pacient s akutním běžícím STEMI indikován k emergentnímu chirurgickému řešení. Na MO z krátké aortotomie, ohledání ostia ACS, zalomený vodič nenalezen, ponechán v RIA. Dále provedeno CABG na RIA a RMS I. Nekomplikovaný pooperační průběh. Pacient 8. den propuštěn domů.
2,:83 letý muž, hypertonik, diabetik přeložen s NSTEMI k provedení SKG. Přístupem z AF l.dx. provedena SKG s nálezem 3 VD. Provedena PCI na RCX. Zaveden guiding katetrem RunWay VL 3,5, vodič PT- MS, predilatace stenosy RCX balonem Quantum™Maverick™ 2,5x8mm a 3,0x8mm. Přes predilataci nelze implantovat stent. Přidán guideware ChoICE™-ES. Následně možno implantovat stenty Liberte™ 2,5x8mm a  2,5x12mm. Po implantaci stentů nelze uvolnit původní stenty uvězněný vodič PT-MS. Ke konci výkonu akutní uzávěr RCX. Indikace k emergentní KCH intervenci. Z krátké aortotomie v MO provedena extrakce vodiče a CABG na RCX, RIP a RIA. Prakticky nekomplikovaný pooperační průběh, nemocný 8. den propuštěn domů.
Závěr:
Možnosti extrakce zalomeného vodiče v proximálním úseku koronární tepny jsou v zásadě dvě. Perkutánní za pomoci speciálního instrumentária nebo chirurgické odstranění vodiče z příčné aortotomie za pomoci MO. Chirurgická extrakce vodiče je úspěšná tehdy, pokud se retinovaný vodič nachází v blízkosti ostia ACS.