Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ATRIOVENTRIKULÁRNÍ BLOKÁDA III. STUPNĚ JAKO PROJEV LYMESKÉ KARDITIDY S ÚPLNOU ÚPRAVOU – KAZUISTIKA

M. Levčík, J. Kettner (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Poster - lékařský, XIX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Myokard je u Lymeské Borreliosy postižen vzácně, zhruba u 0.5-10% nemocných. K manifestaci dochází v průměru za 3-5 týdnu od expozice infikovaným klíštětem, ve II. stádiu infektu. Patogeneticky se uplatňuje přežívání spirochet intracelulárně v makrofázích a zkřížená autoimunitní reakce. Nejčastější klinickou manifestací Lymeské karditidyjsou poruchy tvorby a vedení vzruchu. Ostatní projevy –viz tabulka. AV blokáda se objevuje u 49% pacientů postižených LK, polovina z těchto nemocných má kompletní AVB, tento zpravidla ustupuje za 1-3 týdny od zahájení léčby, někdy i později. K verifikaci onemocnění je třeba použít serologické metody nebo PCR, zlatým standardem je kultivace spirochet. Kauzální léčba je antibiotická kůra (Doxycyclin, Ceftriaxon, Penicilin G). Některá pracoviště přistupují k podávání kortikoidů a ASA, efekt této léčby není zatím podložen větším počtem randomizovaných studií.
Kazuistika: 52-letý muž doposud zdráv, kuřák, byl hospitalizován pro presynkopu při AVB III. st., byl vyloučen  infarkt myokardu (negativní TnI, normální kinetika levé komory srdeční, stenokardie nepřítomny, SKG - abnormální odstup ACD z levého koronárního sinu, bez stenos na věnčitých tepnách), vzhledem k anamnéze bodnutí klíštětem a  zánětlivým markerům zvažována LK,  tu potvrzuje pozitivita IgM protilátek  a Western blot. Zahájena intravenosní antibiotická terapie Ceftriaxonem, AVB III. stupně trval 15 dní, AVB II. stupně pak další 4 dny, poté SR s PR 240 ms, postupná normalizace, při dimisi PR 160. Po celou dobu hospitalizace bez záchytu synkopy, srdečního selhávání, či maligní arytmie. Zá:

Úplná AVB je vzácnou manifestací Lymeské karditidy, ale při vyloučení běžnějších příčin je nutné v diferenciální diagnostice na ni myslet a cíleně po ní pátrat.  Adekvátní  antibiotická léčba ve většině případů zabraní trvalému postižení,  jak dokumentuje naše kazuistika.