Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KARDIOLOGICKÁ SESTRA MEZI PARAGRAFY

M. Palenčárová (Praha)
Tématický okruh: Primární a sekundární prevence
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XIX. výroční sjezd ČKS

Úvod:
Zdravotní sestra v moderním pojetí patří k povoláním, kde se kladou nároky nejen na dosažení adekvátního vzdělání, na osobnostní předpoklady, ale v současnosti i na znalost tzv. medicínského práva (lze říci i zdravotního či zdravotnického práva). Žijeme v době, kdy pacienti - klienti, mají možnost a právo vybírat si zdravotnické zařízení, kde budou léčeni a jakékoliv pochybení lékařů, sester a ostatních zdravotnických pracovníků bude tvrdě stíháno. Někdy i malý omyl může mít tragické následky. I zdravotník – nelékař má při poskytování ošetřovatelské péče vysokou právní odpovědnost.   
Cíl: 
Cílem mé práce je poukázat na nejdůležitější právní předpisy medicínského práva, druhy právní odpovědnosti, na obsah činností zdravotní sestry, sestry pro intenzivní péči, sestry pro intenzivní péči se zaměřením na neodkladnou péči a sestry pro perioperační péči. Budu se věnovat i nejčastějším právním problémům, které trápí sestry v praxi: souhlas pacienta, vedení dokumentace, povinnost mlčenlivosti, poškození přístroje, sexuální obtěžování, ohlášení úmrtí rodině, euthanasie. V závěru bych ráda uvedla novinky, které v oblasti legislativy plánuje ministerstvo zdravotnictví změnit.
Závěr:
Erudovaná sestra by měla být schopna přesně stanovit meze, ve kterých může svou práci vykonávat profesionálně, eticky a v souladu se zákony, aby docházelo ke zkvalitnění zdravotní péče a ke spokojenosti všech účastníků: pacientů i zdravotnických pracovníků.