Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

JAKÝ JE VÝZNAM STANOVENÍ D DIMERŮ V DIAGNOSTICE AKUTNÍ AORTÁLNÍ DISEKCE ? – KAZUISTIKA

T. Lazarák, J. Vondrák, P. Vojtíšek , L. Ungermann (Pardubice)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XIX. výroční sjezd ČKS

   Akutní aortální disekce představuje emergentní stav, kdy chybná či opožděná diagnostika významně snižuje šanci na přežití. V zahraniční literatuře je onemocnění někdy označováno The “Great Masquerader “,  neboť správnou diagnostiku ztěžuje široká klinická manifestace a relativně nízká četnost onemocnění.  Sodeck et al publikoval přehledový článek o vysoké negativní prediktivní hodnotě D dimerů v diagnostice akutní aortální disekce.

    Představujeme kazuistiku 39 letého muže, léčeného hypertonika , který byl přijat na naše oddělení pro anamnézu krátké odeznělé píchavé bolesti na  hrudi a bolest v pravém uchu při předklonu. Ve fyzikálním nálezu dominovala nekorigovaná arteriální hypertenze a mírný systolický šelest v prekordiu. Na RTG hrudníku byla patrna mírná dilatace hrudní aorty, jinak bez patologie.   Laboratorně negativní kardiospecifické enzymy ( troponin I) , hodnota D Dimerů 0,086 ug/ml (norma do 0,1 ug/ml ).  Dle echokardiografického vyšetření přítomna dilatace ascendentní aorty ( 54mm) s nálezem intimálního flapu v krátkém úseku ascendentní aorty s nasedající turbulencí s gradientem ( 47/22mmHg ), přítomná středně významná aortální regurgitace.  CT angiografie hrudní aorty potvrzuje nález aortální disekce typu  A , pacient byl odeslán na kardiochirurgické pracoviště.  Byla provedena úspěšná Bentallova operace s příznivým pooperačním průběhem. 

    Literatura uvádí vysokou negativní prediktivní hodnotu ( až 100 % při cut-off hodnotě 0,1 ug/ml).  Naše kazuistika upozorňuje, že ani zcela normální hodnota D Dimerů nevylučuje diagnózu akutní aortální disekce a při klinickém podezření je proto vždy nutné doplnění zobrazovacích metod. 

   Součastí kazuistického sdělení je obrazová dokumentace ( echokardiografická, CT angiografie hrudní aorty ).