Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

REKURENTNÍ ISCHEMICKÁ MITRÁLNÍ REGURGITACE PO REDUKČNÍ ANULOPLASTICE A REVASKULARIZACI MYOKARDU

M. Troubil, V. Lonský, V. Bruk, P. Marcián, M. Gwozdziewicz (Olomouc)
Tématický okruh: Chlopenní vady
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Standardní léčbou ischemické mitrální regurgitace(MR) je redukční anuloplastika(RA) kombinovaná s revaskularizací myokardu.Rekurentní ischemická mitrální regurgitace(RIMR) je definována jako MR ≥ 2. stupně, a její výskyt je udáván kolem 30%.
Cíl: Určit incidenci a možné prediktory RIMR.
Metodika a výsledky: Zaznamenali jsme klinická a echokardiografická u 107 pacientů přijatých k operaci MR a koronární revaskularizaci(CABG) v letech 2006- 2008.Vstupní kriteria studie splnilo 87 pacientů. 5 pacientů zemřelo v perioperačním období(5,7%), 8 pacientům byla provedena náhrada chlopně pro intraoperační selhání anuloplastiky. Echokardiograficky a klinicky byli vyšetřeni před propuštěním (10,3% mělo persistující MR≥2) a dále 3, 12 a 24 měsíců po operaci.V průběhu sledování zemřelo 9 pacientů. Analyzována byla klinická, operační a echokardiografická data u 71 pacientů, u nichž bylo sledování kompletní. 33,8% pacientů bylo bez MR, 31,1% mělo MR 1. stupně, 16,9% MR 2. stupně a 15,5% MR 3. stupně. Soubor jsme rozdělili podle přítomnosti MR na skupinu RIMR+ (MR≥2) a RIMR-(MR<2). Skupiny se významně lišily v předoperačním LVEDd, LVEF, PLA(úhel zadního cípu), ALA(úhel předního cípu) a směru regurgitačního jetu. Pro predikci rekuerence MR měl ALA > 27° sensitivitu 67%, specificitu 76, PLA> 35° sensitivitu 61 %, specificitu 82%. Pro predikci RIMR 3. stupně je při  hodnotě poměru PLA/ALA 1,13 -1,62 a zároveň LVEDd/m2 > 30,8 sensitivita 73% a specificita 72%. V obou skupinách se v průběhu sledování snížila NYHA klasifikace, ve skupině RIMR+ však pouze iniciálně a s časem se opět zvýšila.LVEF se v průběhu sledování významně nezměnila, LVDd se neměnil ve skupině RIMR+ narozdíl od skupiiny RIMR-, kde došlo ke zmenšení.

Závěr: Výskyt rekurence MR určuje míra deformace geometrie mitrálního komplexu podmíněná předoperační remodelací levé komory a její pooperační progresí.