Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ÚČINNOST A BEZPEČNOST UNIVERZÁLNÍ PROFYLAXE CYTOMEGALOVIROVÉ INFEKCE U PACIENTŮ PO TRANSPLANTACI SRDCE

J. Vymětalová, M. Kubánek, T. Gazdič, B. Skalická, J. Vrbská, I. Málek (Praha)
Tématický okruh: Transplantace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIX. výroční sjezd ČKS

Cytomegalovirová (CMV) infekce patří mezi časté pooperační komplikace pacientů po ortotopické transplantaci srdce (OTS).  Kromě primárních účinků CMV infekce je rovněž popisována souvislost mezi touto infekcí a rejekčními změnami srdečního štěpu, výskytem bakteriálních a jiných infekcí atd. V současnosti neexistuje jednotný pohled na to, jestli  je učinnější univerzální profylaxe CMV infekce nebo  preemptivní terapie. Cílem této práce je srovnat účinnost a bezpečnost obou metod.
Metodika: Jedná se o prospektivní studii. Do skupiny s univerzální profylaxí bylo zařazeno 17 příjemců OTS, rizikových z hlediska výskytu CMV infekce. Kontrolní skupinu tvořilo 18 příjemců OTS se stejnou indukční a základní imunosupresivní terapií, se stejnou CMV serologii, kterým byla podána preemptivní terapie.  Univerzální profylaxe byla zahájena 10.pooperační den, preparátem valganciclovirem (Valcyte,fi.Roche) v dávce 900mg/den per os po dobu 100 dnů. Délka follow-up celého souboru byla 12 měsíců.
Výsledky: univerzální profylaxe byla dobře tolerována 82,4% pacienty. Podání valgancicloviru bylo předčasně ukončeno pro leukopenii u 3 pacientů.  Během sledování nedošlo k vývoji významné renální insuficience s nutností změny dávkování či vysazení valgancicloviru. Zaznamenali jsme statisticky významně nižší výskyt asymptomatické CMV viremie během prvních 3 měsíců po OTS v případě univerzální profylaxe (11.8% vs. 55.6%, p 0.006) a také žádný výskyt CMV – orgánového postižení během 12 měsíců. Rovněž jsme zaznamenali nižší výskyt akutní buněčné rejekce ve skupině s univerzální profylaxí.

 Závěr: orální valganciclovir jako univerzální profylaxe CMV infekce u pacientů po OTS je účinnou a bezpečnou metodou redukce výskytu asymptomatické CMV viremie a CMV orgánového postižení během 12 měsíců po OTS. Jeho podání vedlo ke snížení výskytu akutní buněčné rejekce.