Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

MAPOVÁNÍ A KATETRIZAČNÍ ABLACE KOMOROVÝCH ARYTMIÍ

L. Hanyášová (Wien, Austria)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XIX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Katetrizační ablace je důležitou součástí léčby rekuretních komorových arytmií. Ablace je často jedinou možnou terapií komorových tachykardií u pacientů bez strukturálního srdečního onemocnění a je často kombinována s implantací kardioverter-defibrilátoru u pacientů se strukturálním srdečním onemocněním.
Metodika: Mapování a strategie ablace komorových arytmií se odvíjí od mechanismu jejich vzniku. Rozeznáváme tři mechanismy vzniku komorových arytmií. Spouštěná aktivita vzniká oscilací membrány během a nebo hned po skončení akčního potenciálu. Méně častým mechanismem je zvýšená automacie díky dráždivosti sympatiku. Největší skupinou jsou komorové arytmie na podkladě reentry, vznikající v oblasti jizvy po IM. Zvláštním případem jsou raménkové reentry tachykardie, kdy součástí okruhu tachykardie je část převodního systému. Mechanismus tachykardie je důležitým kritériem pro výběr ablační strategie. Přesto, že se u pacientů s jizvou častěji vyskytují reentry tachykardie, nelze vyloučit ani fokální mechanismus. Pro mapování fokálních tachykardií se s výhodou využívá aktivační mapování a pace mapping, zatímco pro reentry tachykardie se spíše využívá substrátové mapování a entrainment.
Závěr: Pro mapování a určení optimální strategie ablace je důležitá znalost mechanismu arytmie. Mapovací techniky pomáhají vytvořit individuální strategii ablace u pacienta a s výhodou je můžeme kombinovat s jinými přístupy. Cílem sdělení je přehled mapovacích strategií pro ablaci komorových arytmií.