Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

AKUTNÍ UZÁVĚRY KONČETINOVÝCH TEPEN NA PRACOVIŠTI BEZ ANGIOGRAFICKÉHO ZÁZEMÍ

R. Kološová, D. Kučera, T. Gistinger, K. Zeman, I. Pavlas (Frýdek-Místek, Ostrava)
Tématický okruh: Varia
Typ: Poster - lékařský, XIX. výroční sjezd ČKS

 


Akutní uzávěry končetinových tepen mohou být důsledkem embolisace ze vzdáleného zdroje, akutní trombosy, nebo traumatisace tepny. Ve většině případů vedou k akutní končetinové ischemii, která je definována jako náhlý pokles tepenného zásobení končetiny způsobující ohrožení její viability. To poskytuje pouze úzké časové okno k vyšetření pacienta. Na našem pracovišti bez angiografického zázemí je u těchto pacientů při vyšetření metodou volby Dopplerovská ultrasonografie  s barevným Dopplerovským mapováním .
Ve svém souboru hodnotíme pacienty, kteří u nás podstoupili v roce 2010  ultrazvukové vyšetření a byla verifikována akutní končetinová ischémie.
Z celkového počtu 2697 ultrazvukových cévních vyšetření v roce 2010 jsme diagnostikovali akutní tepenné uzávěry u 32 pacientů (ve věkové skupině 49-97 let) a 5 akutních uzávěrů dialyzačních AV shuntů .
Na horních končetinách bylo 5 uzávěrů nativních tepen , na dolních 22 uzávěrů nativních tepen a 5 uzávěrů by passů. 15 pacientů bylo odesláno k výkonu na specialisované angiologické  pracoviště, 14 pacientů na chirurgické pracoviště naší nemocnice  a u 3 pacientů s periferními uzávěry byl zvolen konservativní postup.V práci rozebíráme příčiny akutních uzávěrů, terapeutické postupy , jejich výsledky, následný osud pacientů. Přes provedené intervence došlo k úmrtí u 5 pacientů ( šlo o letité polymorbidní často imobilní pacienty, 2 s generalizovanou malignitou), 4 pacienti v dalších měsících podstoupili amputaci končetiny a 2 amputaci prstu, u 1 pacienta přetrvává defekt.
Přes současné možnosti léčby morbidita, mortalita i procenta ztráty končetiny u akutních uzávěrů končetinových tepen zůstávají vysoké. Časná a správná diagnostika i rychlé zahájení terapie  jsou důležitou podmínkou pro záchranu končetiny.Cílem práce je snaha o zlepšení  péče o tyto pacienty v naší nemocnici.