Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KOMPREHENZIVNÍ REHABILITACE PACIENTŮ PO CÉVNÍ MOZKOVÉ PŘÍHODĚ

B. Bártlová, M. Tarasová, M. Nováková, A. Erajhi, P. Dobšák, J. Siegelová (Brno)
Tématický okruh: Rehabilitace v kardiologii
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIX. výroční sjezd ČKS

Cílem naší práce bylo hodnocení úspěšnosti komprehenzivní rehabilitace pacientů po cévní mozkové příhodě (CMP) pomocí dotazníku Funkční míry nezávislosti. Pokusili jsme se zjistit, zda pacienti, kteří prodělali CMP, mohou mít, vzhledem k jejich věku, specifické potíže v určité oblasti soběstačnosti.
Metodika: U 46 pacientů s průměrným věkem 70 let, kteří prodělali CMP a byli hospitalizováni na DRO FN USA Brno v průběhu 1 roku, byly zpracovány vstupní a výstupní hodnoty testu funkčního vyšetření (Functional Impairment Measure, FIM test). FIM test obsahuje 13 položek motorického skóre, které hodnotí jednotlivé prvky osobní ADL a 5 položek pro hodnocení kognitivního skóre. 
Výsledky: Dle věku jsme celou soubor 46 pacientů rozdělili na 4 skupiny: 1.skupinu             pacientů do 60 let věku, 2. skupinu pacientů od 60 do 69 let věku, 3. skupinu pacientů od 70 do 79 let věku, 4. skupinu s pacienty staršími 80 let.
V skupině pacientů do 60 let věku bylo dosaženo nejvýraznějšího zlepšení v chůzi po schodech (3±2 versus 5±2 bodů (p < 0,05). U pacientů skupiny od 60 do 69 let byly hodnoty u všech položek zlepšeny o bod, u položky kontrola vyprazdňování moče došlo ke zlepšení z  3±3 na 5±3 bodů (p < 0,05). U skupiny pacientů mezi 70 a 79 lety věku bylo u většiny položek dosaženo zlepšení o jeden bod. U skupiny nejstarších pacientů od 80 let věku došlo k výraznému zlepšení v největším počtu položek.
Závěr: Z naměřených výsledků vyplývá, že dlouhodobá rehabilitace pacientů s CMP vede k výraznému zlepšení jejich soběstačnosti v základních denních činnostech.
Zlepšení funkční míry soběstačnosti jsme nalezli u všech věkových skupin pacientů. U pacientů nad 80 let jsme nalezli větší rozdíly v některých položkách funkční míry soběstačnosti, což ukazuje na nutnost  komplexní rehabilitace těchto pacientů.
Podporováno MSM0021622402