Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

AMBULANCE SRDEČNÍHO SELHÁNÍ V NEMOCNICI VE FRÝDKU-MÍSTKU, P. O.

L. Nováková (Frýdek-Místek)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XIX. výroční sjezd ČKS

Cíl: Seznámit se zkušenostmi a výsledky činnosti ambulance srdečního selhání okresního typu.

Ambulance srdečního selhání představují ambulantní jednotky řízené vyškolenou sestrou (sestrami), v nichž jsou nemocní se srdečním selháním evidováni a sledováni. Sestra v ambulanci nepřebírá nemocného od ošetřujícího lékaře do plné péče, nýbrž častějšími kontrolami, edukačním působením a možností laboratorních kontrol poskytuje ošetřujícímu lékaři důležité údaje, šetří jeho čas a zvyšuje kvalitu celkové péče o nemocného.
Činnost ambulance srdečního selhání v Nemocnici ve Frýdku-Místku, p. o., byla zahájena v září 2009. V ambulanci pracuje jedna sestra a lékař. V období od září 2009 do prosince 2010 bylo registrováno 36 pacientů, z toho 18 žen a 18 mužů ve věkovém rozmezí 36 až 90 let. Základní činností ambulance je edukační činnost, kontrola subjektivních a objektivních příznaků chronického srdečního selhání, testování pacientů (Walk test), sledování kvality života (Modifikovaný Minnesotský dotazník). Doporučujeme rehabilitační program, zvyšování fyzické zátěže, hubnutí, odvykání kouření a další.

Zpracování: Popis edukace pacienta, srovnání Modifikovaného Minnesotského dotazníku.

Závěr: Ambulance srdečního selhání je důležitou součásti léčby a prevence srdečního selhání. Vede k zlepšení kvality života pacientů. Z prognostického hlediska výsledky v naší  ambulanci srdečního selhání zatím nelze hodnotit pro krátkou dobu činnosti této ambulance.